Declaraties van burgemeester en wethouders in Den Helder zijn niet langer openbaar

Datum:
 • donderdag 12 september 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • De gemeenteraad van Den Helder krijgt geen facturen te zien op basis waarvan burgemeester en wethouders vorig jaar ruim 93.000 euro hebben gedeclareerd.  Dat melden burgemeester en wethouders aan de fractie van Gemeentebelangen. Fractievoorzitter Nancy List had opgemerkt dat op de gemeentelijke website wel ’Overzicht facturen en declaraties van B&W’ staat, maar dat daar alleen totaalbedragen in staan, geen facturen. Op de gemeentelijke website staan overzichten over het eerste en het tweede halfjaar van 2018. Gemeentebelangen wil weten of het college bereid is de onderliggende facturen over te leggen.
  Het college meldt de fractie dat medio 2018, na de invoering van de Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG) is besloten om niet meer alle achterliggende facturen en declaraties te publiceren. ’Onderdeel van de AVG vormt de bescherming van persoonsgegevens. Door het integraal publiceren van alle facturen en declaraties worden ook de namen van burgers en bedrijven bekend gemaakt. Daarnaast staan op facturen ook tarieven van bedrijven’, schrijft het college aan Gemeentebelangen.

  Persoonsgegevens

  In verband met de bescherming van persoonsgegevens is besloten een overzicht te publiceren waarin wordt weergegeven wat de hoogte is van de bestuurskosten per persoon en onder de noemer algemeen. Onder ’algemeen’ vallen kosten die niet aan één persoon zijn toe te rekenen. Bijvoorbeeld de nieuwjaarsreceptie. Het overzichtsbedrag per persoon is een optelsom van onder meer reis- en verblijfskosten en representatiekosten. Fractievoorzitter List van Gemeentebelangen neemt geen genoegen met het antwoord van het college: „Het is de taak van een raadslid om het college te controleren op sober en doelmatig gebruik van publieke middelen. Het college verschuilt zich achter de AVG. Wij hoeven niet te weten van wie of van welk bedrijf de facturen komen. Wij eisen per omgaande een overzicht van de declaraties waarin te zien is waaraan een collegelid normaal of buitensporig declareert.”
  Over 2018 hebben het huidige en het vorige college in totaal 93.512,31 euro gedeclareerd.
  Noordhollands Dagblad 


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Als je een WOB verzoek stuurt zijn overheden heel goed in het maskeren van gevoelige informatie door zoveel mogelijk zwart te maken. Nu kan dat blijkbaar niet als het eigen belang is van degene die B&W vormen. Laat wethouder Kees Visser zijn eigen declaraties dan maar publiceren met zwart gemaakte bedrijfsnamen en tarieven.

  Een reactie posten