Actiegroep denkt dat minister zich weinig aantrekt van Bergens verzet tegen gaswinning: ’Protest is zinloos’

Datum:
 • dinsdag 10 september 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • BERGEN AAN ZEE De Bergense actiegroep Gasalarm 2 gelooft niet dat minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) zich iets aantrekt van de oproep van zo’n vijftien gemeenten om te stoppen met het versneld winnen van aardgas uit kleine velden.
  Martijn Gijsbertsen 10-9-2019

  ,,Het initiatief van de gemeente Bergen is prima en ik hoop dat het succes heeft’’, aldus spreekbuis Wouters Hubers namens de actiegroep. 

  Vertrouwen

  ,,Eerlijk gezegd heb ik er weinig vertrouwen in, acht de kans van slagen niet bijster groot.’’ 

  Gasalarm 2 heeft zich eerder verzet tegen een door Taqa aangevraagde vergunning om uit velden in de buurt van Bergen, Groet en de Schermer tot 2023 nog eens 286 miljoen kuub gas te mogen winnen. 

  Aardbevingen 

  ,,Ons bezwaar is afgewezen. De minister wil niet luisteren. Maak je kleine velden leger, dan maakt dat de kans op aardbevingen groter’’, aldus Hubers. 

  ,,We hebben, in tegenstelling tot de gemeente, geen beroep aangetekend. Omdat we denken dat het toch geen zin heeft.’’ 

  Vinger aan de pols

  De actiegroep houdt evenwel een stevige vinger aan de pols, zo bezweert Hubers. 

  In de Bergermeer wil Taqa de gasdruk opvoeren, zodat daar veel extra gas kan worden opgeslagen. Ondernemers huren opslagruimte en speculeren dat ze er later een hogere prijs krijgen.’’ 

  Minister Wiebes weerspreekt dat meer gas wordt gewonnen in kleine velden omdat de gaskraan in Groningen dicht wordt gedraaid. 

  Aflopende zaak

  ,,Ook kleine velden zijn een aflopende zaak’’, aldus de bewindsman. ,,Er wordt daar alleen gas gewonnen, wanneer onafhankelijk expert zeggen dat het veilig is.’’ 

  Noordhollands Dagblad]  0 reacties :

  Een reactie posten