Neonics ook schadelijk voor nuttige insecten

Datum:
 • vrijdag 9 augustus 2019
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Recente studies laten zien dat insectenpopulaties snel achteruitgaan. 

  Nuttige insecten, zoals biologische bestrijders en bestuivers, staan ook bloot aan neonicotinoïden. De mogelijk negatieve neveneffecten van insecticiden zijn tot nu toe echter vooral gerapporteerd voor bijen, die de nectar en het stuifmeel uit de bloemen consumeren.
  Recente studies laten zien dat insectenpopulaties snel achteruitgaan. De onderzoekers van de Universiteit van València en Wageningen University & Research vroegen zich af hoe groot de rol van insecticiden hierin is. Met hun studie hebben zij een nieuwe route van blootstelling van nuttige insecten aan neonicotinoïden ontdekt.
  In honingdauw
  Het team kwam erachter dat de insecten blootstaan aan neonicotinoïden via een bron die meer voorkomt dan nectar: honingdauw. Insecten (zoals bladluizen, wolluizen, wittevliegen en bladvlooien) zuigen plantensappen op van met neonicotinoïden bespoten of bewerkte planten. Nu blijkt dat de neonics ook in de uitscheiding (honingdauw) van deze insecten terecht komt. Deze honingdauw is een belangrijke voedselbron voor veel nuttige insecten en is daardoor giftig voor bijvoorbeeld sluipwespen en zweefvliegen. Het leidt tot sterfte binnen enkele dagen.
  In 2018 besloot de Europese Commissie 3 neonicotinoïden te verbieden voor het gebruik in open teelten, vanwege de risico's voor bestuivende insecten zoals bijen. De European Food Safety Authority (EFSA) vraagt de lidstaten en stakeholders nu om advies voor de risicobeoordeling van pesticiden met betrekking tot bijen in de Europese Unie. De sterfte van nuttige insecten door blootstelling aan neonicotinoïden via honingdauw is tot nu toe niet in de risicobeoordelingen meegenomen. 
  Nieuwe gewasbeschermingstrategieën
  De nieuwe route van blootstelling verdient opname in deze beoordeling, stellen de onderzoekers. "De studie onderstreept opnieuw dat er nieuwe gewasbeschermingstrategieën ontwikkeld moeten worden. Die moeten niet afhankelijk zijn van breedwerkende insecticiden (zoals neonicotinoïden)."

  Boeren Business

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Wie de beschrijving op een doosje of flesje onkruid gif leest reizen de haren ten berge.
  Dat zijn maar klein verpakkingen, de boeren gebruiken honderden liters van dat gif. Amfibieën zijn een zeldzaamheid geworden, we horen of zien ze niet meer. Nog verleden jaar zaten er genoeg kikkers in de sloten, we horen ze niet meer, dus zijn ze er niet meer. Wel van het gas af om de natuur te "redden" en de mensen aan de bedelstaf te helpen, maar gif strooien en de natuur vernietigen is geen enkel probleem voor onze "groene" (lees communistische ) overheid.

  Anoniem zei

  Het is gif, dus logisch dat neonics doen waarvoor ze ontworpen zijn: het doden van insecten. Ook nuttige, ja. Dat is jammer, maar dat dat toch echt een andere oorzaak heeft blijf je zo lang mogelijk volhouden. En je blijft hopen dat iedereen het gelooft. Totdat het niet meer wordt gepikt dat het gif zijn werking doet.
  De meeste boeren zijn nog steeds blij met het vieze spul. Is dat nu wat wordt bedoeld met boerenslimheid?

  Een reactie posten