Inspringende rol van VGZ bij huisartsenpraktijk Anna Paulowna is ’uniek’

Datum:
  • dinsdag 2 juli 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Een zorgverzekeraar die noodgedwongen inspringt bij een huisartsenpraktijk, bij de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) ’maken ze zoiets niet vaak mee’.
    Winnie van  Galen 2-7-2019
    Meestal lossen huisartsen het onderling op als een praktijk in de problemen komt, zegt een woordvoerder van de LHV. De reactie volgt op het besluit van huisartsenpraktijk HAP in Anna Paulowna en Breezand het reguliere spreekuur te schrappen. De maatregel komt voort uit een huisartsentekort, verklaarde Arstrid van Heusden, een van de twee artsen die deel uitmaken van HAP en vanwege een burn-out tot het einde van het jaar is uitgeschakeld.
    Volgens LHV zijn veel huisartsen verbonden via zogeheten huisartsengroepen en slagen ze er via deze constructie in bezettingsproblemen onderling op te lossen. Bijvoorbeeld als een huisarts met pensioen gaat en er geen overnamekandidaat is of dat er sprake is van overlijden. „Het probleemoplossend vermogen van huisartsen is gelukkig heel groot. Daarin gaan ze heel ver.”
    Neemt niet weg dat de huisartsenzorg ’onder druk staat en het huisartsentekort in bepaalde regio’s oploopt’, aldus LHV. Een en ander leidt ertoe dat artsen met een praktijk in vijftig procent van de gevallen de avond-, nacht- en weekenddiensten verkopen aan waarnemers die zich als zzp’er verhuren omdat ze het anders niet bolwerken. De ’spreekuurmaatregel’ van HAP, waar drie huisartsenpraktijken onder vallen, raakt een kleine negenduizend patiënten. Om de gewenste zorg te bieden, is zorgverzekeraar VGZ in het gat gesprongen. Volgens een woordvoerder van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de zorgverzekeraar een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er voldoende aanbod in de regio beschikbaar is. De Nederlandse Zorgautoriteit ziet er op toe dat dit gebeurt.
    Zorgverzekeraar VGZ noemt onderhavige situatie ’vrij uniek’, zeker gezien de grootte van de drie praktijken: twee in Anna Paulowna en een in Breezand. Volgens Jascha Hagendoorn van VGZ wordt er gewerkt aan een blijvende oplossing met als doel dat er ’voor de patiënten rust en duidelijkheid komt.” Patiënten van HAP die een arts willen raadplegen, worden doorverwezen naar andere bij VGZ aangesloten huisartsen, aldus de zorgverzekeraar.
    VGZ kan in theorie besluiten het contract met HAP te beëindigen ’wegens nalatigheid van de behandelplicht’. De vraag is ’wat je ermee opschiet’, aldus Hagendoorn ’omdat het niets verandert aan de situatie voor de patiënt.’
    Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland (HKN) is van de situatie in Anna Paulowna en Breezand op de hoogte, laat woordvoerder Susan Goudsblom weten. Inhoudelijk wil ze niet op de situatie ingaan behalve de opmerking ’dat er achter de schermen aan een oplossing wordt gewerkt’. HKN ondersteunt 85 huisartsen uit de Kop van Noord-Holland, inclusief Texel.
    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten