Eind dit jaar volgt definitief besluit over aanpak dijkversterking Den Oever-Den Helder

Datum:
  • dinsdag 2 juli 2019
  • in
  • Categorie: ,
  • Hollands Kroon -  DEN OEVER
    Bij camping Zeezicht in Westerland verhuurden ze vroeger bootjes voor het vangen van vis en ander vertier op de Waddenzee.
    Winnie van Galen 2-7-2019

    Door verzanding van de oevers kwam de verhuur tot een einde.
    De zee opkomen bij hoog water ging prima, maar bij laag water terugkomen, dat lukte niet meer.
    Het is een van de verhalen die omgevingsmanager Matthijs Logtenberg bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier oppikte voor informatie over de dijkversterking Den Oever-Den Helder.
    Van deze 22 kilometer lange dijk moet zo’n tien kilometer worden beetgepakt om voldoende bescherming te bieden tegen superstormen die zich eens in de honderd jaar voordoen.
    De uitvoering van het karwei laat nog even op zich wachten. De eerste schop gaat volgens planning in 2023 in de grond. In de aanloop ernaartoe praat het hoogheemraadschap sinds september vorig jaar met bewoners en andere partijen over de wijze waarop de dijk het beste is te versterken.
    De derde bijeenkomst werd eergisteren georganiseerd in het Vikingschip in Den Oever. Aanwezigen kregen onder meer te horen dat er drie alternatieven zijn overgebleven voor het versterken van de Balgzanddijk: het slaan van een damwand in de dijk, het aanbrengen van een zandtalud in het Balgzandkanaal dan wel stortsteen. De variaties hebben gemeen dat er van de ingreep niets is te zien. Bij de resterende deel van de dijk gaat het om een ’bekledingsopgave’: het versterken met asfalt of steen. Andere keuzes zijn er niet, aldus Logtenberg.

    Zeefproces

    Later dit jaar volgt er nog een vierde bijeenkomst met bewoners waarna het bestuur van het Hoogheemraadschap aan het einde van het jaar een besluit neemt. Voor het vervolgtraject (aannemer aantrekken, vergunningen regelen) wordt twee jaar uitgetrokken. Logtenberg: „Wat we nu doen, moet je als een zeefproces zien. Als eerste hebben we gekeken naar wat er niet kan. We hebben onderzocht of we de dijk vacuüm konden trekken wat hem compacter en sterker maakt. Geotechnisch bleek het niet uitvoerbaar. Drainage in de dijk is onderzocht voor een betere afwatering. Viel ook af. En als wild idee is geopperd het Balgzandkanaal te dempen. We zijn inmiddels een paar slagen verder in het proces. Er is steeds meer getrechterd, we komen dichter bij een oplossing.”
    In 2024/2025 moet de dijk tussen Den Helder en Den Oever op sterkte zijn.
    Noordhollands Dagblad


    0 reacties :

    Een reactie posten