Helderse luchthaven geschikt als centrum maritieme drones

Datum:
 • vrijdag 12 juli 2019
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • DEN HELDER
  De Helderse luchthaven kan zich ontwikkelen tot een centrum voor maritieme drones in Nederland.
  Arie Booy 12-7-2019
  Die verwachting heeft Pieter Blank. Het PvdA-raadslid is als overste bij de marine een drijvende kracht achter het beproeven van maritieme drone-vliegtoestellen.
  Afgelopen dinsdag meldde deze krant dat de Koninklijke Marine samen met de KNRM, Kustwacht en TU Delft een uitgebreid testprogramma uitvoert. ,,Een drone die geschikt is om boven zee te vliegen moest zeer robuust zijn”, legt Blank uit. ,,Het protoype waar we nu mee werken, zal daarom nog verder ontwikkeld worden. Het is in feite een vliegende vleugel.”
  De marine wil de kleine vliegmachines op allerlei gebieden inzetten. Zoals in de aanloop naar een boarding, of voor nabij-beveiliging van schepen en bij de passage van nauw vaarwater. Hoewel ze al incidenteel door de zeemacht gebruikt worden, moet de grote golf nog komen.

  Guardian

  De ontwikkeling is achter de schermen van het Innovatiecluster Drones echter volop gaande. Woensdag was er opnieuw een testdag op de Noordzee voor Den Helder. De leden van het testteam keerden met het kustwachtschip Guardian eind van de middag terug in de Helderse haven. Blank verwacht dat de komende jaren bedrijven naar Den Helder komen die zich specialiseren in maritieme drones: ,,Er zijn contacten in die richting. De Kooy en Den Helder Airport vormen de perfecte omgeving voor dit soort bedrijvigheid”, vindt hij.

  Wadden

  Voor particulieren die in het Waddengebied een drone het luchtruim laten kiezen zijn spelregels gemaakt. Wat wel en wat niet kan, staat in een nieuwe gedragscode voor het Waddengebied van het ministerie van Natuur.
  Vuistregels zijn: vlieg diervriendelijk, natuurbewust, sociaal en veilig. De gedragsregels zijn tot stand gekomen in overleg met dronevliegers, Dronewatch, beheerders, natuurorganisaties en diverse overheden. In het Waddengebied mag je niet overal met een drone vliegen, maar de regelgeving is ingewikkeld. Om wat meer duidelijkheid te scheppen is er een digitale flyer gemaakt met een kaartje en een verwijzing naar de regelgeving.
  De flyer met goede adviezen is onder meer te downloaden via de website www.rijkewaddenzee.nl
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten