Drugsgebruik wel of niet verboden, hoe zit dat in de Noordkop?

Datum:
 • vrijdag 5 juli 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • DEN HELDER
  In de landelijk geldende Opiumwet staat dat handel en productie van soft- en harddrugs verboden is.
  Suzanne Rijnja 5-7-2019

  Naast deze wetgeving hebben in de Noordkop Texel en Den Helder ook nog een eigen verbod op drugsgebruik. Hoe zit dat?
  De regeling is de gemeenten Den Helder en Texel opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarin de gemeentelijke regels staan. In de gemeenten Schagen en Hollands Kroon is er geen extra wet voor drugsgebruik opgenomen. Wel laat de gemeentelijk woordvoerster van Schagen weten dat er een verbod op hinderlijk openlijk drugsgebruik is.
  Wat houdt zo’n regel in?
  In Den Helder geldt een algeheel verbod op openlijk drugsgebruik. „In een advies van de VNG stond dat op sommige openbare plaatsen mensen hinder, overlast en gevoelens van onveiligheid ervaren doordat op die plaatsen drugs wordt gebruikt”, zegt Joyce in ’t Veld, woordvoerster bij de gemeente.
  Op Texel gaat het om een plaatselijk verbod: er kunnen zones worden aangewezen waar het verbod geldt. Linda Dinkelman, woordvoerster bij de gemeente Texel: „Het is een ‘slapende’ bepaling die geactiveerd kan worden door gebieden aan te wijzen, dat is tot op heden nog niet gedaan.”
  Hoe wordt er gehandhaafd?
  In Den Helder zijn in 2018 zeven officiĆ«le waarschuwingen gegeven. In ’t Veld: „De boa’s gaan eerst een gesprek aan met mensen. Wanneer dat niet tot het gewenste resultaat leidt, wordt een officiĆ«le waarschuwing gegeven. Pas daarna kan de boa een boete uitschreven. Maar dat is in 2018 niet gebeurd.” Op Texel ook niet, omdat het om een ’slapende’ bepaling gaat.
  Kunnen drugsgebruikers zich beroepen op de landelijke wet?
  Dinkelman: „Nee, de APV-bepaling heeft een ander doel dan de Opiumwet.” In ’t Veld vult aan: „Er is een rechterlijke consensus waarbij zo’n bepaling, omwille van de openbare orde, dus met een ander motief dan de Opiumwet, toelaatbaar wordt geacht.”
  Noordhollands Dagblad  


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Onze bestuurders weten het ook niet meer. Cannabis mag verkocht worden maar dan weer niet geteeld.
  Hoe zou dit verbod gelden voor zieke mensen die op doktersrecept een of andere drug gebruiken, zoals bijvoorbeeld medicinale cannabis op doktersrecept via de apotheek?

  Een reactie posten