Stemming over neonicotinoïden uitgesteld tot na EU-verkiezingen

Datum:
 • dinsdag 4 juni 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Het 'expertencomité' van de 28 lidstaten van de EU heeft zijn besluit over de vraag of het in 2018 afgekondigde Europese verbod op het gebruik van drie neonicotinoiden al of niet moet worden versoepeld, uitgesteld tot midden juli.
  21-5-2019
  Hiermee is voorkomen dat over deze zwaar omstreden kwestie nog voor de Europese verkiezingen wordt gestemd, zodat het geen verkiezingsthema wordt.

  Patstelling

  De experts van de EU konden geen akkoord bereiken. Verschillende Europarlementariërs, milieuorganisaties en wetenschappers die vreesden dat het bij een eventuele stemming toch nog fout zou lopen, oefenden tot op het laatst druk uit om het besluit uit te stellen. Volgens bij de zaak betrokken diplomaten wilden de Europese Commissie en een flink aantal lidstaten aanvankelijk de patstelling doorbreken door tot stemming over te gaan.
  In een Kamerbrief liet minister Schouten vorige week weten nog steeds achter haar standpunt over de neonicotinoïden te staan: zij stemde vorig jaar in met het verbod op de drie werkzame stoffen. 'Nadat de European Food and Safety Authority (EFSA) onacceptabele risico’s voor bijen had geconstateerd, stelde de Europese Commissie (EC) in april 2018 daarom restricties voor op het gebruik van drie neonicotinoïden. Ik heb mij laten adviseren door het College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en op basis hiervan de voorstellen van de EC gesteund. Ik sta hier nog steeds achter', aldus Schouten in haar Kamerbrief.

  In gesprek met bietentelers

  Hierin gaf ze ook aan in gesprek te gaan met bietentelers om van hen te horen waar zij knelpunten ondervinden en hoe wij samen tot duurzame oplossingen kunnen komen die passen binnen haar Visie Gewasbescherming 2030. De brief van Schouten is een reactie op een brief van de akkerbouwsector (LTO, NAV, NAJK, Cosun) over het insecticidengebruik in de suikerbietenteelt en verwachte knelpunten bij onkruidbestrijding.
  De Europese Commissie stemde op 27 april 2018 voor een verbod op totaalverbod neonicotinoïden. Het verbod ging in op 1 januari 2019.

  0 reacties :

  Een reactie posten