Wachten op de echte uitspraak

Datum:
 • zondag 26 mei 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Haag - Kabinet: Nog geen besluit over voordracht Frans Timmermans
  25-5-2019


  Het kabinet heeft nog niet besloten wie wordt voorgedragen voorde Europese Com- missie, aldus vicepremier Hugo de Jonge. Mocht Frans Timmermans met zijn sociaaldemocraten de Europese verkiezingen winnen ,,dan liggen de bakens anders, daarom moeten we eerst de uitslagen afwachten." 

  Timmermans won volgens exitpolls de verkiezingen voor het Europees Parlement in Nederland. Morgen wordt pas de uitslag bekend als ook in alle andere lidstaten is gestemd. Timmermans is namens de sociaaldemocraten de kandidaat als voorzitter van de Europese Commissie, de Spitzenkandidaat.

  Premier Rutte zei dat er geen bezwaren zijn tegen Timmermans. Hij is een 'zeer relevante speler op het Europese toneel'. Hij wilde niet ingaan op de Nederlandse kandidaat voor de Commissie, omdat dan de kans afneemt dat de 'beste Nederlander op de zwaarste plek' komt.

  Rutte hoopt dat tijdens de top van 20 en 21 juni al veel meer duidelijk zal worden over de nieuwe Europese Commissie. Daaraan vooraf vindt volgens hem een heel proces tussen de politieke fracties in het Europees Parlement en de regeringsleiders plaats. ,,Het is een beetje een marktplaats met 29 landen."

  Minister Blok (Buitenlandse Zaken) herhaalde gisteren na de ministerraad dat het kabinet tegenstander is van het verschijnsel Spitzenkandidaat. ,,Het is geen garantie voor een topfunctie."

  PvdA-leider Asscher vindt dat het kabinet niet meer om zijn partijgenoot heen kan. Het kabinet moet Timmermans volgens hem nu voordragen als voorzitter . "Als het kabinet dat negeert maken ze een fout."

   Zuur

  Definitief is de uitslag nog niet, maar de dag na de verkiezingsavond ervoor likken de verliezende Europarlementariërs hun wonden. Sommigen leven nog tussen hoop en vrees omdat een zetel toch nog hun kant op kan komen. ,,Natuurlijk baalde ik, zegt Sophie in 't Veld (D66). ,Maar ik ben ook strijdbaar." Ze zit al vijftien jaar in het Europees Parlement en gaat als lijstaanvoerder op voor een nieuwe termijn van vijf jaar. Maar haar fractie wordt wel gehalveerd tot twee zetels.

  Nog zuurder dan voor D66 zijn de druiven voor de PVV. Deze partij verliest drie van de vier zetels, mogelijk zelfs alle zetels. PVV-Europarlementariër Olaf Stuger (nummer 2 op de lijst) maakt alvast. nieuwe plannen. Zijn collega André Elissen (nummer 4 op de lijst) spreekt van 'een keiharde klap'. ,,Het ontbrak aan zichtbaarheid en scherpte analyseert hij. ,,We zullen bij onszelf te rade moeten gaan".

  Tot het kamp van de verliezers behoort ook de SP. De socialisten hadden twee zetels maar verliezen er na een dramatische campagne zeker één en mogelijk alles. Voor SP-Europarlementariër Dennis de Jong is de teleurstelling groot.,,De campagne is heel erg anti-establishment geweest, tegen de elite. Maar we moeten ook vertellen wat onze eigen plannen zijn, met de nadruk op samen, op collectieve voorzieningen.'

  Reserve

  Er zijn 26 Nederlandse plekjes te vergeven in het Europees Parlement. Gaat de Brexit door, dan komen er drie extra beschikbaar. Drie Nederlanders zitten dus voorlopig op de reservebank. Niemand weet wanneer het VK de unie verlaat.

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten