SchagenFM ontevreden over toewijziging zendmachtiging aan RTV Noordkop en sleept Commissariaat voor de Media voor de rechter

Datum:
 • dinsdag 21 mei 2019
 • in
 • Categorie: , , , ,

 • Schagen FM daagt het Commissariaat voor de Media voor de rechter.
  Delano Weltevreden 20-5-2019

  De Schager omroep is het niet eens met het besluit van het commissariaat om de zendmachtiging voor de gemeente Hollands Kroon aan RTV Noordkop te verstrekken.
  SchagenFM had bij het commissariaat al bezwaar aangetekend tegen het besluit. Dat bezwaar is afgewezen. Daarom zoekt de omroep het nu hogerop.

  Hoofdredacteur

  De zendmachtiging is vorig jaar verstrekt op advies van de gemeenteraad van Hollands Kroon. Hoofdredacteur Ed van Oerle van SchagenFM stelt dat het advies van de raad eerder is gebaseerd op emotie dan op feiten. Hij vindt dat het commissariaat hoort te toetsen of het besluit van de gemeenteraad op basis van de juiste gronden is genomen.

  In strijd

  ,,Wij vinden dat de zendmachtiging is verstrekt in strijd met de regelgeving en de richtlijnen van het Commissariaat voor de Media’’, zegt Van Oerle. ,,Als meerdere omroepen een zendmachtiging aanvragen, moet gekeken worden welke het beste in staat is de wettelijke taken uit te voeren. Als de beslissing op basis daarvan was genomen, was er maar één omroep geweest die in aanmerking had kunnen komen.’’
  Zo was SchagenFM volgens hem wél en RTV Noordkop niet in staat om dagelijks eigen nieuws te brengen. Het commissariaat stelt echter dat RTV Noordkop voldoet aan de wettelijke vereisten om voor een zendmachtiging in aanmerking te komen. Naar het oordeel van het commissariaat is het advies van de gemeenteraad zorgvuldig tot stand gekomen en heeft de raad zich uiteindelijk laten leiden door financiële overwegingen. Dat mag, zegt het commissariaat. SchagenFM wilde per jaar 64.000 euro subsidie van Hollands Kroon. RTV Noordkop vond de financiële middelen niet toereikend, maar stelde meer geld niet als harde eis.

  Streekomroep

  SchagenFM heeft onlangs de lancering aangekondigd van het online-platform Noordkop Centraal. Daaronder vallen Den Helder Centraal en Hollands Kroon Centraal. Na de zomer wordt SchagenFM omgedoopt tot Schagen Centraal.

  Eigen kracht

  SchagenFM zegt te streven naar één sterke publieke lokale omroep in de Noordkop. Omdat gesprekken daarover met de andere twee omroepen (RTV Noordkop in Hollands Kroon en LOS in Den Helder) niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, wordt SchagenFM op eigen kracht actief in de regio. Volgens de omroep ligt het mislukken van de gesprekken aan ’een verschil in visie en gebrek aan vertrouwen’.

  Zwarte Piet

  Over hoe het nou komt dat het niet lukt om één streekomroep te vormen, spelen Ronald Boutkan (hoofdredacteur LOS en RTV Noordkop) en Ed van Oerle van SchagenFM elkaar de zwarte Piet toe.
  De Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep in Nederland, heeft enkele pogingen ondernomen om de twee kijvende partijen nader tot elkaar te brengen.

  Vervolggesprek

  Woordvoerster Toos Bastiaansen van NLPO: ,,Wij hebben SchagenFM onlangs opnieuw uitgenodigd voor een vervolggesprek om de impasse in de vorming van een streekomroep in de kop van Noord-Holland te doorbreken. SchagenFM wil vooralsnog geen gebruik maken van dit aanbod. ’’
  ,,Men wil in elk geval eerst het proces tegen het Commissariaat voor de Media afwachten. Daarnaast is ons gebleken dat aan beide zijden persoonlijke sentimenten een rol spelen. En dat deze een zakelijke benadering om te komen tot lokaal toereikend media-aanbod in het noorden van Noord-Holland in de weg staan. Dat betreuren wij.’’
  Noordholands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten