Medemblik mist 55.000 euro aan toeristenbelasting, deels door inschrijving arbeidsmigranten

Datum:
 • woensdag 22 mei 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Medemblik - De gemeente Medemblik loopt structureel 55.000 euro mis aan toeristenbelasting; deels door het sluiten van een camping, en deels door de huisvesting van arbeidsmigranten.
  Sophie Kuitems 22-5-2019
  Dat blijkt uit navraag over cijfers in de Lentenota, een tussentijdse rapportage over de begroting. Daarin wordt het nadeel van 55.000 euro genoemd, maar met louter de volgende verklaring: ’De opbrengsten zijn lager door het sluiten van een camping. Een andere camping biedt meer verblijf aan inwoners in plaats van toeristen’.
  Volgens gemeentewoordvoerster Silvia Hania is iets minder dan de helft van dat bedrag te herleiden naar het sluiten van een gedeelte van camping Het Grootslag, na afloop van het seizoen in 2017.
  De toeristenbelasting die Medemblik daardoor misloopt werd vorig jaar al incidenteel als nadeel genoemd, maar ’het was toen te laat om het bedrag nog correct op te nemen op de begroting’.

  Recreatieparken

  De andere helft zal niet in de kas belanden doordat arbeidsmigranten die op campings en recreatieparken wonen, zich meer en meer inschrijven in de gemeente. Hoewel in de Lentenota staat dat ’een andere camping’ meer verblijf biedt aan inwoners in plaats van toeristen, moet dit volgens Hania in algemene zin worden opgevat.
  Het gaat niet over één specifieke camping. ,,Sinds begin dit jaar zijn er fiscale voordelen voor arbeidsmigranten om zich in te schrijven, dus dat gebeurt vaker.’’
  Zodra ze staan ingeschreven, hoeft er voor hen geen toeristenbelasting meer te worden betaald. ,,Als ze niet ingeschreven staan moet dat dus wel. Dat realiseert niet iedere ondernemer zich’’, zegt Hania.

  Gemeentekas

  Overigens vloeit er na inschrijving van arbeidsmigranten wel weer geld op andere manieren in de gemeentekas. Hoe meer inwoners Medemblik heeft, hoe meer bijdrage er komt vanuit het Rijk.
  Waarom in de Lentenota niets wordt gemeld over het arbeidsmigrantenaspect in de misgelopen toeristenbelasting, is onduidelijk. Hania benadrukt dat het niet de bedoeling is geweest om zaken weg te moffelen.
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten