Kanker door onkruidmiddel: stel krijgt schadevergoeding van twee miljard

Datum:
 • dinsdag 14 mei 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • 2,050,000,000 dollar, ruim 1,8 miljard euro. Dat is de schadevergoeding die een stel uit de Amerikaanse staat Californië krijgt van het bedrijf achter het populaire onkruidbestrijdingsmiddel Roundup.

  14-5-2019         
   Ze zeggen dat ze kanker kregen door het gebruik van het middel.
  Het is de derde rechtszaak die Monsanto, de producent van Roudup, in Amerika heeft verloren. Maar deze schadevergoeding (ruim 1 miljard per persoon) is de hoogste tot nu toe.
  In maart kreeg een andere Amerikaan een vergoeding van zo'n 71 miljoen euro en tuinier Dewayne Johnson kreeg 253 miloen euro toegewezen. Ook Johnson kreeg kanker, nadat hij jarenlang met Roundup werkte.

  13.000 zaken

  Er lopen in de Verenigde Staten nog ongeveer 13.000 zaken tegen Monsanto, meldt persbureau AP. Volgens het bedrijf staan al die zaken los van elkaar en hebben de uitspraken die er tot nu toe zijn, geen gevolgen voor de andere zaken.
  In Europa is bestrijdingsmiddel glyfosaat, dat verwerkt zit in Roundup, nog gewoon toegestaan. In 2017 werd de vergunning voor het middel voor vijf jaar verlengd. Het is volgens Europese boerenorganisaties noodzakelijk om de voedselvoorziening op peil te houden.
  RTL nieuws

  0 reacties :

  Een reactie posten