Nee en ja tegen gas

Datum:
 • maandag 29 april 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Oudesluis - Minister wijst verzet uit Schagen af.


  Ed Dekker 29-4-2019

  Van het gas af en toch toestemming krijgen om naar gas te boren? Merkwaardig, vinden de gemeente Schagen en zes verontruste burgers. Nee hoor, zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, dat is niet gek.

  Bezwaren tegen verlenging van een vergunning voor Maatschappij Tulip Oil veegde hij van tafel.
  Eén particulier laat het er niet bij zitten, dat is al zeker. Kees Hoogesteger uit Oudesluis stapt naar de rechtbank Noord-Holland.

  Tulip Oil Netherlands wil vier jaar extra, tot 2022 de tijd krijgen om in de gemeente Schagen gas op te sporen. Het bedrijf heeft al sinds 2009 een opsporingsvergunning Maar zegt nog niet klaar te zijn. Daarna hoopt Tulip Oil gas te gaan winnen. Dat vereist een andere vergunning, en die procedure moet nog beginnen.

  Afhankelijk 

  Wiebes ziet Schagen als een klein gasveld, mocht het tot winning komen. Hij verkiest kleine gasvelden in eigen land boven de import van gas. Om minder afhankelijk te zijn en omdat winning in Nederland schoner is en het een economisch voordeel oplevert. Dit schrijft hij in zijn afwijzing van de bezwaren van en uit Schagen. Voorlopig kunnen we nog niet zonder gaswinning in eigen land, stelt de minister. 'Die is nog lange tijd nodig om te voldoen aan de vraag naar energie. Gas is de fossiele brandstof met de minste CO2-uitstoot'.  Het gebruik van gas zal volgens de bewindsman 'de komende decennia' niet stoppen.

  Voor burgemeester Marjan van Kampen past nieuwe gaswinning juist niet in het dwingende streven over te stappen op energiebronnen als zon en wind.

  Het zestal bezorgde inwoners wees vooral op 'denkbare' gevolgen van gaswinning. De angst voor 'Groninger toestanden' is groot.

  Later 

  Deze angst kan nu helemaal geen rol spelen, voert Wiebes in zijn reactie op de bezwaren tegen de opsporingsvergunning aan. Het gaat nu om verlenging van deze vergunning en daarin past formeel geen beoordeling over consequenties voor de omgeving. Die zijn al in 2009 gewogen bij het verlenen van de vergunning, stelt hij. Later, bij een winningsvergunning, komen gevolgen weer in beeld.

  Kees Hoogesteger blijft erbij dat Wiebes op het verkeerde spoor zit. De Oudesluizer verzet zich ook tegen gaswinning bij Slootdorp.

  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Anoniem zei

  Wiebes is een ras echte VVD'er, het is een meedogenloze bedrieger.

  Een reactie posten