'Klap in ons gezicht': Geen onderzoek naar gezondheid van omwonenden windmolens in Drenthe

Datum:
 • vrijdag 12 april 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Drenthe - De vurige wens van omwonenden van windpark Drentse Monden en Oostermoer naar een regionaal gezondheidsonderzoek wordt niet ingewilligd.
  Jaap van Brummelen 11-4-2019
  Actievoorman Jan Nieboer van Platform Storm noemt het „een slag in het gezicht van bewoners.” Dat de GGD’en Drenthe en Groningen het niet kunnen behappen, zoals in een door de vijf betrokken gemeentes opgesteld persbericht wordt gemeld, noemt Nieboer ongeloofwaardig.

  Redelijk machteloos

  Wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn kan zich de frustratie bij Nieboer wel voorstellen. ,,Teleurstellend vinden wij het ook, maar het is niet anders. De GGD heeft gedaan wat het kon, maar mist de capaciteit en is redelijk machteloos. Dit wordt te ingewikkeld. De GGD is geen onderzoeksinstituut. Voor zoiets heb je inzet van grotere instituten nodig die worden aangestuurd door universiteiten”, zegt wethouder Freek Buijtelaar van Borger-Odoorn.

  Meeliften met landelijk onderzoek

  De vijf betrokken gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Coevorden, Emmen en Stadskanaal hebben maandenlang overleg gevoerd met de GGD’en over hoe een gezondheidsonderzoek zou kunnen worden opgezet. Eind van het liedje is dat ze niets anders rest dan mee te liften met het landelijk Expertisenetwerk Windenergie, dat op grotere schaal gezondheidseffecten van windturbines in kaart brengt. Dit netwerk probeert het onderwerp ook op de landelijke politieke agenda te krijgen.

  Haast maken met geluidsonderzoek

  De gemeentes willen wel haast maken met uitvoering van een onderzoek naar laagfrequent geluid van de windmolens in het gebied waar de 45 windmolens in Drentse Monden en Oostermoer komen. Om een goed beeld te krijgen van de gevolgen moet de eerste meting worden gedaan voordat de eerste turbine, die inmiddels in aanbouw is, draait. Na de aanleg van het park wordt het laagfrequent geluidsniveau opnieuw gemeten.

  Nieboer zag bui al hangen

  Actievoorman Jan Nieboer van Platform Storm had de bui al zien hangen, zegt hij. ,,Op 24 september zijn wij op een bijeenkomst geweest waarop is besloten dat de GGD het voortouw zou nemen voor een nulmeting. Janet Holtkamp heeft namens de actiegroep nog uitgelegd wat er onderzocht zou moeten worden. Daarna bleef het akelig stil. Al die tijd hebben ze alleen gebruikt om een reden te zoeken er van af te zien. Ik geloof er geen klap van dat de GGD niet in staat is om zelfs maar een nulmeting te doen onder 20, 30 bewoners.”
  DvhN

  1 reacties :

  Anoniem zei

  In Afrika worden de landen voornamelijk "geregeerd" door dictators.
  De EU met de dronkenlap Juncker aan het hoofd, vergezeld door zijn h.lmaat Timmermans begint het al aardig op Afrika te lijken.
  Rutte, die aast op een hoge functie bij die fascisten van de EU, verkoopt zijn eigen moeder nog lachend, laat staan de bevolking van Nederland waar die griezel helemaal niets mee op heeft.

  Een reactie posten