Inflatie in Nederland hoogste van de eurozone

Datum:
 • donderdag 4 april 2019
 • in
 • Categorie:
 • De inflatie in Nederland is een van de hoogste in de eurozone.

  De prijzen stegen in februari met 2,6 procent op jaarbasis. Alleen in de snelgroeiende economie van Letland stegen de prijzen sneller: 2,8 procent.

  Dat Nederlandse prijzen hard stijgen, komt doordat de economie goed draait. Vooral de huizenmarkt: door stijgende huren en huizenprijzen, namen de kosten van huisvesting in Nederland in een jaar toe met 6,6 procent, zo blijkt uit cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. Binnen de eurozone werd wonen alleen in Cyprus relatief nog duurder: 7,8 procent.
  Belangrijkste factor in de hoge Nederlandse inflatie is de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. De prijs van voedsel en openbaar vervoer steeg snel. Nergens in de eurozone steeg de prijs van transport sneller dan hier: 3 procent.

  Voor de eurozone als geheel bedroeg de inflatie 1,5 procent

  Terwijl in Nederland de prijzen doorstijgen, valt juist in de rest van de eurozone de inflatie terug. België had in februari 2 procent inflatie, Frankrijk 1,6 procent en Duitsland 1,7 procent. In Ierland en Griekenland stegen de prijzen het langzaamst, met 0,7 en 0,8 procent. Voor de eurozone als geheel bedroeg de inflatie 1,5 procent.
  Vandaar dat de Europese Centrale Bank (ECB) begin maart besloot om de rente voorlopig niet te verhogen. Dat zou lenen namelijk duurder hebben gemaakt, waardoor de Europese economie langzamer groeit en prijzen in de eurozone niet met het door de ECB gewenste tempo van om en nabij de 2 procent stijgen.
  Dat betekent wel dat de Nederlandse huizenmarkt voorlopig flink aangejaagd blijft worden door het lagerentebeleid.
  Elsevier


  0 reacties :

  Een reactie posten