HVC in Alkmaar verwerkt minder restafval door betere scheiding huisvuil

Datum:
 • woensdag 24 april 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Alkmaar - Inwoners van de 26 gemeenten waar HVC afval inzamelt, hebben vorig jaar 57 procent van hun huisvuil gescheiden.
  Martijn Gijsbertsen 24-4-2019

  Gemiddeld is daardoor per persoon 216 kilogram restafval over gebleven.
  Dat blijkt uit jaarcijfers van het energie- en afvalbedrijf in Alkmaar, dat in 2018 in totaal 608 miljoen kilogram huishoudelijk afval heeft opgehaald.
  De afvalscheiding door inwoners is in vergelijking met het jaar daarvoor met 1 procent verbeterd, de hoeveelheid restafval met 9 kilo per persoon gedaald. In 2017 werd 585 miljoen kilo huisvuil ingezameld.

  Storingen

  De winst voor de HVC is met 3 ton verminderd naar 13,3 miljoen euro. Een van de redenen is dat door het droge weer en de diversiteit van de aanvoer regelmatig sprake is geweest van storingen bij de verwerkingscentrale in Alkmaar.
  Om haperingen voortaan te voorkomen, zijn intussen maatregelen genomen. Hiervoor zijn extra kosten gemaakt.

  Sorteerproeven

  Uit sorteerproeven in het restafval blijkt dat 32 procent daarvan gft (groente-, fruit- en tuinafval) betreft en ruim 13 procent kunststof.
  Ook oud papier en karton (ruim 9 procent), textiel, glas en luiers (ruim 5 procent), metaal (4 procent), steen en puin (bijna 3 procent) en hout (bijna 2,5 procent) worden nog steeds in restafval aangetroffen.

  Apart

  Met name in verstedelijkte gebieden en in hoogbouw blijkt het in de praktijk lastig om huisvuil goed te scheiden, simpelweg omdat er minder ruimte is om afval goed apart te houden.
  Scheiden is volgens HVC belangrijk, omdat veel weggegooide materialen kunnen worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten of om energie en/of warmte uit op te wekken.

  Koploper

  HVC wil koploper worden in hergebruik van grondstoffen en verduurzamen van energiehuishouding.
  Het streven van de afvalverwerker is om in 2022 een vooraanstaand grondstoffen- en duurzaam energiebedrijf te zijn en het restafval te hebben teruggebracht tot 100 kilo per persoon.

  Ondergronds

  Om het scheiden van afval te verbeteren, zijn in Alkmaar ondergrondse containers in gebruik genomen. Van de circa 170 is momenteel ongeveer de helft geplaatst.
  Het scheidingspercentage is toegenomen van 50 naar 55, de hoeveelheid restafval gedaald naar 207 kilo per persoon. Streven is in 2020 de 60 procent en 180 kilo te halen.

  Uitstoot

  Uit wetenschappelijk onderzoek (Wageningen University) blijkt dat de uitstoot van installaties van HVC in Alkmaar geen invloed hebben op landbouwproducten in de omgeving, zoals koemelk, spinazie of boerenkool.
  Ook fluoridegehalten van grasland rondom het terrein van de verwerker van afval nemen niet toe.
  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten