De Zeeuw: 'Geen rem meer op woningbouw'

Datum:
 • woensdag 24 april 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Haarlem - De provincie moet woningbouw stimuleren en niet afremmen en er moet snel wat gedaan worden aan de energie-infrastructuur in het noorden van de provincie.
  Roel van Leeuwen 24-4-2019

  Dat stelt Friso de Zeeuw, de nieuwe voorzitter van het Economisch Forum Holland boven Amsterdam.

  Het Economisch Forum Holland boven Amsterdam komt op voor de belangen van het regionale bedrijfsleven. De Zeeuw, emeritus-hoogleraar gebiedsontwikkeling en oud-gedeputeerde, vindt het belangrijk dat de zes regio's boven het Noordzeekanaal- ondanks hun verschillen - één gezamenlijk geluid laten horen. Ook om niet ten onder te gaan tegenover het 'Amsterdamse geweld'.

  ,,Het gebied heeft veel te bieden. Ook in economisch opzicht is het heel veelzijdig. Je hebt het agro-foodcluster, het toerisme en de industrie in de IJmond. Met name de regio's lJmond, Zaanstreek en Waterland zijn ook op Amsterdam georiënteerd, maar op het gebied van bijvoorbeeld woningbouw en infrastructuur is het belangrijk om samen op te trekken."

  De Zeeuw is zeer kritisch op het woningbouwbeleid van de provincie. ,,De provincie is te lang in de crisismodus blijven hangen. De provincie had niet op de rem moeten staan."

  Met het oog op de coalitievorming in de provincie, die nu gaande is, presenteert het Forum nu een eigen actieprogramma. De bouw van tienduizenden extra woningen staat hoog op het lijstje. Ook wil het Forum dat de achterstand in de huisvesting van arbeidsmigranten in de komende vier jaar wordt ingelopen. Het Forum zet de kaarten voor wat betreft mobiliteit beperkt in op asfalt, aldus De Zeeuw. Wel staat een directe verbinding tussen de A8 en de A9 hoog op de agenda. Daarnaast wordt een verdubbeling van openbaar vervoer en fietsgebruik nagestreefd.

  ,,Het spoorboekloos rijden is belangrijk, maar wij willen ook kijken naar de mogelijkheden van bedrijfsvervoer." Het bedrijfsleven wil volgens hem zeker bijdragen aan de energietransitie, maar dan moeten de plannen wel financieel haalbaar zijn voor bedrijven. Verder stelt hij dat de capaciteit van de energie-infrastructuur sterk omhoog moet.,,De situatie is nu al kritiek."

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten