Vrijgesproken van ’lekken’, maar Den Helder blijft bij strafontslag opsporingsambtenaar

Datum:
 • maandag 11 maart 2019
 • in
 • Categorie: , , ,

 • Den Helder - Gemeentelijk opsporingsambtenaar John B. (59) is door het Gerechtshof Amsterdam vrijgesproken van het opzettelijk schenden van het beroepsgeheim.
  Delano Weltevreden 11-3-2019
  B. was eerder door de Alkmaarse rechtbank veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur. Als handhaver openbare ruimte zou hij tussen half november 2015 en februari 2016 een Helderse kennis hebben gevraagd of die nog in het bezit was van een vuurwapen. Zo ja, dan kon hij het wapen beter wegdoen in verband met een ophanden zijnd onderzoek. De rechtbank had er bij de uitspraak rekening mee gehouden dat de affaire had geleid tot strafontslag van de ambtenaar.

  Beroep

  B. is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Het Hof acht bewezen dat hij de betrokkene heeft gevraagd of die het wapen nog had en dat hij heeft gezegd dat de man het wapen aan de politie moest geven.
  B. heeft toegegeven dat het maken van die opmerking niet zo slim was, maar zegt dat er van heimelijk informeren geen sprake was. Het Hof is het met hem eens. Vooral omdat B. tijdens zijn bezoeken aan de kennis steeds vergezeld was van een collega. Het Hof acht het onwaarschijnlijk dat B. in het bijzijn van de collega opzettelijk een geheim heeft willen onthullen.
  De gemeente is ondanks de vrijspraak niet van plan om de opsporingsambtenaar weer in dienst te nemen, meldt woordvoerster Florentine de Maar. Zij wil niet vertellen of de man een schadevergoeding krijgt of op een andere manier wordt gecompenseerd. ,,We doen geen verdere mededelingen hierover in verband met de privacy van betrokkene. Zelfs niet als hij zelf de media opzoekt.’’
  Het is niet gelukt om een reactie te verkrijgen van de vrijgesproken Nieuwedieper.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten