Plannen voor nieuwe ’Polenhotels’ in Andijk, Hoogkarspel en Hem

Datum:
 • zondag 10 maart 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Hoogkarspel - West-Friesland krijgt er weer enkele nieuwe grootschalige verblijven voor arbeidsmigranten bij.  Tulpenbroeiers Ronico in Hem en Koburg in Hoogkarspel vragen toestemming om onderkomens te bouwen voor 80 en 28 buitenlandse werknemers. Paprikateler Kwekerij Andijk wil arbeidsmigranten huisvesten langs de Nieuwe Dijk in Andijk.
  Ronico wil langs de Elbaweg 34 in Hem 80 werknemers huisvesten in nieuwe verblijven. Omdat dit er meer dan dertig zijn, moet de gemeenteraad van Drechterland hierover een besluit nemen, zo heeft de gemeente eerder bepaald.
  De aanvraag wordt eerst maandagavond in een rondetafelgesprek door de politieke fracties besproken, voordat de raad 25 maart beslist.
  Verdeeld over haar drie bedrijfslocaties langs de Elbaweg, Middenweg en Westerbuurt huisvest Ronico nu al ruim honderd werknemers.
  Omdat de broeier tijdens het hoogseizoen van december tot mei 300 mensen aan het werk heeft, heeft zij dringend nieuwe onderkomens nodig. Nu verblijft een deel van het personeel noodgedwongen in een hotel in Purmerend.
  Tulpenbroeier Piet Plukkel wil langs de Elbaweg zestig werknemers huisvesten, alleen wordt deze aanvraag vanavond niet besproken. Wel behandelen de fracties van Drechterland komende maandagavond de aanvraag van tulpenbroeier Koburg om langs De Gouw 68-71 in Hoogkarspel een gebouw neer te zetten voor de huisvesting van 28, maximaal 30, arbeidsmigranten.
  Tegelijk vraagt Koburg toestemming om hier een bedrijfsgebouw neer te zetten voor veredeling en opslag van bloembollen en kantoorruimte. Om aan de wensen van Koburg te voldoen moet de gemeenteraad akkoord gaan om in het bestaande bestemmingsplan twee agrarische bouwvlakken aan elkaar te verbinden.

  Op tennisbaan

  Kwekerij Andijk vraagt intussen aan de gemeente Medemblik toestemming om langs de Nieuwe Dijk 1 in Andijk 24 werknemers te mogen huisvesten. Voor zestien van hen wil de paprikateler een verblijfsgebouw met zestien units neerzetten op de huidige tennisbaan naast de bestaande plattelandswoning. In deze plattelandswoning wil Koburg nog acht mensen onderbrengen.
  De politiek van Medemblik gaat zich hierover - opnieuw - buigen tijdens de meningsvormende commissie op 14 maart en beslist 28 maart.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten