Na maand werk recht op WW in ander EU-land

Datum:
 • woensdag 20 maart 2019
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Brussel - Werknemers die in een ander EU-land na minstens een maand onvrijwillig werkloos worden, krijgen recht op een werkloosheidsuitkering in hun 'gastland'.
  20-3-2019

  De aanspraak op de uitkering wordt beoordeeld op basis van het ook elders opgebouwde arbeidsverleden. De buitenlandse werknemer kan de uitkering desgewenst zes maanden mee naar zijn thuisland nemen. Dat is nu drie maanden.

  Dat zijn de lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie overeengekomen. Het politieke akkoord moet nog formeel worden goedgekeurd. De nieuwe regels zijn onderdeel van een maatregelenpakket om de socialezekerheidsstelsels te coördineren in de EU.

  Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) trok vrijdag nog aan de bel over de 'nieuwe, ingrijpende sociale EU-wetgeving die er in Brussel doorheen gejaagd dreigt te worden'. 
  Nederland vreest dat arbeidsmigranten het land met de hoogste uitkering kiezen.

  Ook blijkt uit de cijfers dat weinig werklozen die hun uitkering exporteren snel een nieuwe baan vinden, terwijl mensen zo snel mogelijk weer aan het werk moeten gaan, vindt Koolmees.

  Voorzitter Arend van Wijngaarden van vakbond CNV spreekt van een kwalijke zaak. "Dankzij deze deal vieren buitenlandse werknemers vakantie op de kosten van Nederlandse werknemers. De bedoeling van de WW is dat je nog inkomen hebt terwijl je zoekt naar ander werk. Hier betalen werknemers geen WW-premie voor". 

  Noordhollands Dagblad 


  0 reacties :

  Een reactie posten