Grote zorgen om landbouwgif op bollenvelden: "Ernstiger voor gezondheid dan gedacht"

Datum:
 • zondag 10 maart 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • NOORD-HOLLAND - Het spuiten met landbouwgif op de Nederlandse bollenvelden stelt veel meer omwonenden veel langer bloot aan pesticiden, dan tot nu toe bekend. Het zou ook om hogere concentraties landbouwgif gaan. Dat blijkt volgens Zembla uit een onderzoeksrapport.
  7 maart 2019

  "Op grond van dit onderzoek kan niet meer worden volgehouden dat het gif vooral op de velden blijft en zich niet verspreidt. Het onderzoek mag dan ook als zeer degelijk bestempeld worden", meldt toxicoloog Martin van den Berg tegen Zembla.
  Tulpenkweker Arjan Smit vindt dat Zembla een voorbarige conclusie trekt, omdat het onderzoek van twee ministeries nog niet is afgerond. Ook zouden kwekers heel zorgvuldig met pesticiden omgaan en gericht op de tulpenbollen spuiten.


  "We spuiten met spuitdoppen die 95 procent drift reduceren. Dat houdt in: als je met een beetje wind of een beetje drift spuit, dat de middelen alleen op je gewas terechtkomen en niet zo fijn geneveld worden dat ze in de ruimte wegwaaien." Hoe het kan dat het gif toch op 250 meter van de tulpenvelden is gevonden, is volgens de kweker "een raadsel".
  De 82-jarige Cor Koning is al twintig jaar een fel tegenstander van pesticiden op tulpenbollen. Zijn bewonersvereniging zette het onderwerp op de kaart. Hij vindt de bevindingen van Zembla zorgelijk. "Als je ziet dat het inderdaad in urine wordt gevonden. Via meting is aangetoond dat het ernstiger is dan we altijd dachten."

  Gif in luiers
  Het gif wordt ook teruggevonden in de luiers van baby's die op 250 meter afstand van de bollenvelden wonen. "Dit onderzoek laat zien dat er sprake is van verhoogde concentraties aan bestrijdingsmiddelen in de leefomgeving", zegt hoofdonderzoeker van het rapport Roel Vermeulen.

  Het is nog niet duidelijk hoe gevaarlijk de pesticiden voor de volksgezondheid zijn. "De toelatingsnormen zijn zo enorm scherp dat je de schadelijkheid voor de volksgezondheid kan verwaarlozen. Het is in pure vorm niet gezond voor mensen natuurlijk, maar in de teelt kan je niet zonder. Als we geen gewasbescherming kunnen toepassen, wordt de schade voor de branche enorm", aldus Smit.

  NH Nieuws

  2 reacties :

  Anoniem zei

  Deze uitkomst is erg genoeg om ook andere teelten te onderzoeken. Dat gif waait alle kanten op, die kweker die dat een raadsel vind is schijnheilig en liegt gewoon.

  Anoniem zei

  Nederland is een land van wetten en regels, behalve als het voor een bepaalde groep niet zo goed uit komt. In dit geval komt het voor de boeren slecht uit dus als bij toverslag wordt er door de milieudienst, de waterschappen en de politie niet of nauwelijks gecontroleerd.
  Als er door de RUD(milieudienst) wel gecontroleerd gaat worden dan worden eerst de (bollen)boeren gewaarschuwd wanneer de dames/heren van de milieudienst langs komen. Desondanks zijn er nog bedrijven die hun gif niet op orde hebben. Hetzelfde geldt voor de waterschappen, ook daar worden wateronderzoeken verricht en wordt er met de uitkomst helemaal niets gedaan. Kortom, al die zogenaamde controlerende overheidsdiensten zijn een wassen neus en zijn alleen maar dure werkgelegenheidsprojecten.

  Een reactie posten