Bollengif in luiers, maar onder de norm

Datum:
 • vrijdag 8 maart 2019
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Bilthoven - Bij onderzoek naar de verspreiding van pesticiden door de bollenteelt is bollengif gevonden in de urine van baby's die binnen 250 meter van een bollenteler wonen.
  Ruud Sep 8-3-2019

  Dat verhaal waar tv-programma Zembla woensdag mee naar buiten kwam, klinkt alarmerend, maar de vraag is of dat echt zo is.

  Het stuk waar Zembla de hand op heeft weten te leggen, is een half-fabrikaat dat in opdracht van het RIVM is opgesteld. Een woordvoerder van het RIVM wil er niet veel over kwijt. "Het onderzoek is nog niet af, dat duurt naar verwachting nog tot half april."

  Landbouworganisatie LTO Nederland beweert dat het RIVM van tevoren aan de deelnemers van het onderzoek heeft gemeld dat ze direct worden geïnformeerd wanneer blijkt dat ze aan te grote concentraties landbouwgif worden blootgesteld. Uit het fit dat er niemand is gebeld, trekt LTO de conclusie dat er niks aan de hand is. Het RIVM ondersteunt deze lezing: "De gemeten concentraties in de lucht bleven zowel binnen als buiten de woningen steeds onder de toelatingsnorm."

  Overigens heeft het RIVM-onderzoek betrekking op de complete bollenteelt. Ook zijn er plannen om het onderzoek in de toekomst uit te breiden naar fruitteelt en 'andere intensieve teelt".

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten