'Afvalkosten drijven gemeentebelastingen op'

Datum:
 • vrijdag 1 maart 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Amsterdam - Huiseigenaren in Nederland betalen dit jaar in doorsnee meer aan hun gemeente. Dat komt vooral door een hogere afvalstoffenheffing.


  Die gaat in vrijwel alle gemeentes omhoog, meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van eigen onderzoek.
  Woningbezitters betalen gemeenten onroerendezaakbelasting en afvalstoffen- en rioolheffing. Gemiddeld stijgen die kosten met 3,4 procent ten opzichte van 2018. Dat is een sterkere stijging dan de verwachte inflatie voor 2019, die op 2,4 procent wordt geraamd.
  Volgens de VEH gaat de gemeentelijke belasting voor afvalverwerking gemiddeld met 5,5 procent omhoog. Ook ontwikkelingen op de huizenmarkt doen in veel gevallen een duit in het zakje. Door krapte op de woningmarkt stijgt in veel gemeenten de woz-waarde van huizen. Op basis daarvan baseren gemeenten hun onroerendezaakbelasting.
  Tussen gemeenten zijn er overigens veel verschillen in de gemeentelijke woonlasten. Die stijgen in de gemeente Bloemendaal met 200 euro, tegenover een landelijk gemiddelde stijging van 25 euro. Ook de Zuid-Hollandse fusiegemeente Giessenlanden en het Brabantse Cuijk zijn met stijgingen van respectievelijk 160 euro en 106 euro flink duurder geworden voor huiseigenaren. Huishoudens in Waddinxveen, Goes en Bladel zijn dit jaar juist minder kwijt aan gemeentelijke woonlasten.
  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  En de Nederlander is er een van: "bij neer leggen, een tegenstem helpt niets". Vervolgens wordt je ongeveer tot jouw ruggengraad uitgemolken. Zie de gemeente Schagen met het formidabele ophogen van de WOZ vakantieplekjes waarvoor in de aanslag OZB geen enkele verklaring wordt geven !!!!!!!!!!!!!! Stiekeme schooiers !!

  Een reactie posten