Toekomst van monumenten in Hollands Kroon is onzeker

Datum:
 • zondag 24 februari 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Het lot van 21 provinciale monumenten in Hollands Kroon is onzeker. Deze objecten, meestal panden, verliezen per 1 juli hun beschermde status van de provincie.
  Ed Dekker 24-2-2019
  Het is onduidelijk of ze gemeentelijk monument worden. Als dat niet gebeurt, vervallen allerlei beperkingen voor de eigenaar.
  De bezitter kan nog wel tot juli 2022 aanspraak doen op subsidie van de provincie voor onderhoud en renovatie. De raad van Hollands Kroon praat 28 maart over hoe om te gaan met monumentaal erfgoed.

  Raad

  Wethouder Theo Meskers: ,,De gemeenteraad beslist over uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst. Daar staat nu één object op. Welke criteria moeten gelden voor een monumentale status? Hoeveel geld komt er beschikbaar? Dat bepaalt de raad.”
  Lotweg 20 in Anna Paulowna blijft een provinciaal monument. De provincie wilde ook deze boerderij schrappen van de lijst, maar de eigenaar maakte daar bezwaar tegen.

  Cuypersgenootschap

  Het Cuypersgenootschap probeert vier andere panden in Hollands Kroon gemeentelijk monument te laten worden. Deze stichting maakt zich daar al lang sterk voor, maar de gemeente vindt het te vroeg voor een beslissing.
  Tegen de afwijzing heeft het genootschap bezwaar gemaakt. Maandagavond 25 februari is daar een hoorzitting over. Het zijn het oude raadhuis en de brandweerkazerne in Wieringewerf, het vroegere postkantoor in Hippolytushoef en gemaal Schagerkogge in Kolhorn.
  Noordhollands Dagblad

  _________________________________________

  0 reacties :

  Een reactie posten