‘Nord Stream 2 in november gereed’

Datum:
 • maandag 4 februari 2019
 • in
 • Categorie:
 • De Nord Stream 2 zal naar verwachting in november dit jaar al in gebruik worden genomen.
  Frank Knopers 4-2-2019
  Dat zei ingenieur Klaus Hausmann, die betrokken is bij de aanleg van de pijpleiding, in een interview met Deutschlandfunk. Hij verwacht dat de aanleg van de pijpleiding zelf halverwege het jaar gereed zal zijn. Daarna zijn er nog een paar maanden nodig om alles aan te sluiten en te testen.
  Volgens Hausmann, die ook betrokken was bij de aanleg van de eerste Nord Stream, zal de nieuwe pijpleiding een belangrijk bijdrage leveren aan de Europese energievoorziening. Sterker nog, volgens hem kan Europa bijna niet zonder Russisch aardgas.
  “Als de volledige capaciteit wordt ingezet om energie op te wekken, dan zou dat voldoende zijn voor bijna 70% van de totale Duitse energieproductie. Om de capaciteit van de Nord Stream 2 op te vangen met vloeibaar aardgas heb je iedere 15 seconden de lading van een tankwagen nodig.”

  Meer vraag naar aardgas

  Volgens Jens Muller, woordvoerder van het Nord Stream 2 project, zal de wereldwijde vraag naar aardgas de komende twintig jaar met ongeveer 50% toenemen. In Europa zal de vraag naar aardgas minder hard stijgen, maar zal ook de binnenlandse productie afnemen. Daarmee blijft Europa afhankelijk van gas uit het buitenland.
  De Nord Stream 2 is een gezamenlijk initiatief van Gazprom en vijf Europese energiebedrijven. Samen investeren ze ongeveer €9 miljard in de aanleg van een pijpleiding om meer Russisch aardgas naar Duitsland te transporteren. Duitsland wordt daarmee een belangrijk knooppunt voor de distributie van aardgas in West-Europa.
  Deze nieuwe pijpleiding moet de Europese energiebehoefte voor de komende decennia veiligstellen, maar roept vanuit verschillende hoeken weerstand op. Sommige Oost-Europese landen verliezen mogelijk inkomsten uit de doorvoer van Russisch gas, terwijl de Verenigde Staten vrezen dat Europa te afhankelijk wordt van Rusland.
  ‘Nord Stream 2 pijpleiding in november gereed’ (Kaart via Gazprom)

  Bedrijfsleven steunt Nord Stream 2

  Voorstanders van de Nord Stream 2 wijzen op de economische voordelen, namelijk een betrouwbare levering van goedkoop aardgas. Dat is ook wat de regeringsleiders van de betrokken landen steeds herhalen. Het Russische aardgas is immers veel goedkoper te transporteren dan vloeibaar aardgas uit de Verenigde Staten.
  Ook vanuit het bedrijfsleven veel steun voor dit project. Dat werd bevestigd tijdens de Energy Summit die onlangs werd georganiseerd in Berlijn. Het publiek kreeg de vraag voorgelegd of ze een toekomst zien voor de Nord Stream 2. Met een groen kaartje konden ze ‘ja’ antwoorden, met een rood kaartje een ‘nee’. Een zee van groene kaartjes bevestigde dat de pijpleiding nog steeds op veel steun kan rekenen.

  Geotrendlines

  Maatschappij, Geld en Geopolitiek in Transitie

  0 reacties :

  Een reactie posten