Kermis in Polder zonder mensen op straat

Datum:
 • zaterdag 9 februari 2019
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Er zijn nog geen initiatieven bekend bij de gemeente Hollands Kroon om de kermis in Anna Paulowna op een andere wijze te vieren.
  Mike Deutekom 9-2-2019

  Het college van burgemeester en wethouders geeft geen toestemming meer voor activiteiten op straat in de Spoorbuurt. Daar zijn de cafés Het Wapen van Holland en De Polderei gevestigd.
  Volgens burgemeester en wethouders is de Spoorbuurt niet langer berekend op de grote hoeveelheid kermisbezoekers. Het college stelt dat de bezoekersaantallen de laatste jaren zijn toegenomen tot gemiddeld drieduizend per dag. Liefhebbers komen vanuit de hele regio naar Anna Paulowna om kermis te vieren. ,,En daar is de buurt niet op berekend.’’
  Met nog een half jaar te gaan voor het evenement - dit jaar van vrijdag 26 tot en met maandag 28 juli - wordt gehouden, is vooral duidelijk wat niet meer mag. De cafés mogen binnen, volgens hun vergunning, activiteiten ontplooien. Op straat mogen er geen feestjes worden gevierd. ,,Geen muziek, geen biertje in de zon. Ik vind het jammer’’, zegt Koos Neijens, sinds vorig jaar de eigenaar van Het Wapen van Holland.

  Corridor

  ,,De Polderse kermis is gekoppeld aan de Spoorbuurt. Zelf zou ik willen voorstellen om een soort corridor te maken tussen het Wapen en De Polderei via de Spoorsingel. De mensen willen toch heen en weer lopen tussen de cafés. Je kan dan de Nieuweweg bij het Wapen afsluiten om daar overlast te voorkomen. En bij de kruisingen Nieuweweg/Stationsweg en de Stationsweg/Spoorsingel maak je toegangspoorten met beveiliging. In Schagen kan het met Popweekend ook, dus waarom in Anna Paulowna niet?’’, zegt Neijens.

  Openbare orde

  Als alleen in de cafés kermis gevierd mag worden en niet op straat, kunnen er in het Wapen van Holland maximaal vijfhonderd mensen naar binnen volgens de verstrekte vergunning. In de Polderei mogen ze 720 bezoekers ontvangen, zo meldt Hollands Kroon. Samen dus minder dan de helft van de - volgens de gemeente - gemiddeld drieduizend bezoekers per dag die de afgelopen jaren de Polderse kermis bezochten. De gemeente verwacht met deze beperking geen problemen met de openbare orde. ,,Als niemand er meer inkomt, houdt het op’’, geeft het college aan.
  De politie gaat er vanuit dat er nog een feesttent op de een of andere locatie komt, zegt wijkagent Tom Blekkenhorst. ,,Al is daarover officieel nog niets bekend.’’ Hij verwacht geen problemen met de openbare orde als de feesttent onverhoopt niet doorgaat. ,,Het wordt dan weer net als vroeger, toen er op straat geen activiteiten waren toegestaan.’’
  Koos Neijens zegt best bereid te zijn over een gezamenlijke feesttent te praten. ,,Dan moeten de andere horecazaken wel allemaal meedoen. Maar ik denk dat het met een goed overleg tussen buurt, gemeente en horeca ook gewoon op de huidige plek in de Spoorbuurt kan.’’
  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten