Warmte van Noordhollands Kanaal voor woningen

Datum:
 • maandag 7 januari 2019
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Schagen - Het Noordhollands Kanaal is op het oog als leverancier van warmte voor huizen en bedrijfspanden. Het Alkmaarse afval- en energiebedrijf HVC is betrokken bij een onderzoek naar de mogelijkheden voor de gemeente Schagen van oppervlaktewater als energiebron.
  Ed Dekker 7-1-2019
  Marco van Soerland van HVC spreekt over ’eerste verkenningen’ voor Schagen. Met thermische energie uit stromend water kunnen warmtenetten worden gevoed.
  Schager wethouder Hans Heddes (PvdA) van duurzaamheid hoopt eind dit jaar meer te weten over hoe wijken en kernen vrij van aardgas kunnen worden. Plannen moeten in 2021 concreet zijn, zo heeft het Rijk gemeenten opgedragen.

  Groote Sloot

  Onze energievoorziening moet in 2050 volledig aardgasvrij zijn. Bij studies werken gemeenten in Noord-Holland Noord op bepaalde punten samen. Warmte uit het Noordhollands Kanaal en andere grotere wateren als de Groote Sloot in de polder Zijpe kan worden opgepompt met een warmtewisselaar.
  Ruim zeven miljoen huishoudens moeten in Nederland af van het aardgas. Voor warmtenetten zijn verschillende energiebronnen op het oog. Eén ervan is aardwarmte.

  Den Helder

  In de gemeente Den Helder zal volgens Van Soerland ’op z’n vroegst’ in 2021 worden geboord naar aardwarmte. ,,Eind dit jaar blijkt of boren haalbaar is. En dan duurt het nog minimaal vijf jaar voordat deze warmte kan worden toegepast.”
  HVC heeft vergunning van ’Den Haag’ om in de Helderse bodem te zoeken naar aardwarmte. Diverse potentiële locaties zijn in onderzoek. Van Soerland: ,,Een boring kan je niet doen in een achtertuin. Je hebt zeker een hectare nodig.” Er zal worden geboord tot een diepte van twee tot drie kilometer.
  Ook in de IJmond gaat HVC boren naar aardwarmte, zo is pas bekend geworden. Al eerder kreeg het bedrijf vergunning voor onderzoek in onder meer Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk.

  Hollands Kroon

  HVC laat Schagen en Hollands Kroon voorlopig links liggen voor aardwarmte. Deze gemeenten kennen te weinig grote bevolkingsconcentraties om vooraan in de rij te staan. Marco van Soerland: ,,Schagen zou pas over tien jaar aan bod kunnen komen. Voor aardwarmte heb je zeker vijfduizend afnemers nodig.”
  ECW (Energie Combinatie Wieringermeer) levert aardwarmte aan kassenbedrijven. De gemeente Medemblik praat met ECW om aardwarmte af te nemen.

  Noordhollands Dagblad

  6 reacties :

  Anoniem zei

  De politici en hun aanhang(HVC) worden met de dag zwakzinniger, ze belanden zo langzamerhand op een IQ gelijk aan dat van de gemiddelde Afrikaan en dat is 85.

  Zorro zei

  Kom kom, de Afrikanen niet beledigen; de IQ van het bestuur en wethouders ligt veel lager. Ronde de 2 denk ik; ze weten het nog net zo te regelen dat ze hun broek op moeten trekken na het naar het toilet gaan. Anders struikel je zo en dat hebben ze best goed door.

  Anoniem zei

  Ze krijgen het nog voor elkaar om te struikelen over draadloos internet.

  Anoniem zei

  Nou, de burgers zijn ook behoorlijk zwakzinnig hoor.
  Dom en nooit wat bijgeleerd. En het lijkt steeds erger te worden.

  Anoniem zei

  Volgens mij haalt het Provinciehuis in Maastricht al jaren warmte uit het water van de Maas.

  Anoniem zei

  Terugdraaien deze collectieve gekte, die geen enkele meerwaarde oplevert voor mens en natuur. Doelstelling van de klimaathoax is middenklasse naar armoede dirigeren.

  Een reactie posten