Nog 1300 bedden nodig voor arbeidsmigranten

Datum:
 • donderdag 10 januari 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - De beeldvormende raadsvergadering van donderdagavond over de huisvesting van arbeidsmigranten ging niet over locaties.
  Lydia Jasper 10-1-2019

  Zo werd al aan het begin van de bijeenkomst duidelijk gesteld door burgemeester Jaap Nawijn.
  Iets wat wellicht niet overeen kwam met de verwachting van alle bezoekers. De raadszaal was vol; toehoorders zaten op tafels of tweede rang in de ’foyer’. Nawijn: ,,Het gaat over logiesaccommodaties van hooguit vijftien jaar.’’
  Een werkgroep met raadsleden had zich over het onderwerp gebogen. Volgens voorzitter Sylvia Buczynski is er helaas nog steeds sprake van indianenverhalen waar het huisvesting betreft. Meer duidelijkheid is nodig.

  Handhaven

  De gemeente heeft gecontroleerd op de huidige verblijfadressen en vond het nodig om in vijftig gevallen te handhaven, omdat die niet voldeden. Met nog 65 adressen te gaan, verwacht wethouders Theo Meskers dat het aantal naar tachtig zal groeien. Volgens hem willen veel werkgevers de huisvesting goed regelen.
  De huidige inspanningen van Hollands Kroon zijn niet voldoende, aldus Meskers in zijn presentatie. In de Kop zijn 4446 arbeidsmigranten werkzaam; op Hollands Kroon ligt het accent met 3500 arbeidsmigranten (1 januari 2019).
  Er zijn inmiddels in Hollands Kroon 1335 bedden gerealiseerd en 876 zijn daarvan in aanvraag. Er moeten er volgens deze rekensom dus nog 1289 slaapplaatsen bijkomen. De aanvragen die er nu liggen, worden vastgehouden tot de kaders bekend zijn.

  Druk

  ,,De nu ontstane druk moet op goede manier verlicht worden’’, aldus Meskers. Natuurlijk zal de recessie ooit inzetten. ,,Maar nu is er schaarste aan alles. Het gaat er nu om dat we willen voorkomen dat er huisvesting komt op plekken waar we dat niet willen.’’
  Matthé van Lierop van de LTO: ,,Seizoensarbeiders zoeken onderdak voor een bepaalde periode. Om een accommodatie kostendekkend te maken, zou die het hele jaar door verhuurd moeten worden.’’

  Kruimelbeleid

  Volgens Jip Pankras van Seniorenpartij Hollands Kroon moet er een integraal beleid komen voor alle buurgemeenten. ,,Om te voorkomen dat Hollands Kroon het afvoerputje wordt waar het arbeidsmigranten betreft. We willen ook geen kruimelbeleid. We zijn voor centrale huisvesting op bedrijventerreinen.’’
  Volgens Renata Franckowiak, een van de beheerders van het flexhotel op bedrijventerrein De Stek in Wieringerwerf, voelen de bewoners zich daar thuis. ,,Er is ruimte om te ontspannen. Zoals een biljart.’’
  Op 28 februari besluit de raad over de kaders.

  Noordhollands Dagblad  8 reacties :

  Anoniem zei

  Er is weer een aanvraag voor 40 arbeidsmigranten in buurtgemeenschap Moerbeek waar wij niet door de gemeente op de hoogte van worden gehouden wat ze ook niet willen blijkbaar.
  Er zijn diverse mensen hier in de buurt die zich hebben aangemeld op www.overheid.nl maar niet voor deze zaak op de hoogte zijn gehouden.

  Dit is niet betrouwbaar dus en zo is het bij de vorige aanvraag ook gegaan waardoor er nu 40 arbeidsmigranten naast ons gaan wonen ( eerst onder het motto van seizoenarbeiders ( 6 weken per jaar meestal scholieren uit Polen ) maar daarna wordt zal het bewoond gaan worden door arbeidsmigranten van uitzendbureaus uit Bulgarije en Roemenië enz. ( externe bedrijven die hier geld mee verdienen )
  De vergunning is afgegeven d.m.v. misleiding waaronder dat er in de vergunning staat dat wij riolering zouden hebben in de Moerbeek ( niet dus ) wat fijn dat de ambtenaren op de hoogte zijn van alle faciliteiten in hun gemeente.

  Alles gaat hier direct de sloot in wasmachine, douchewater, afwaswater enz.

  Een paar jaar terug zat hierachter bij ons de sloot vol met kikkers maar nu hoor je er geen eentje meer. Rara hoe komt dat?

  Nu is er dus weer een aanvraag voor 40 – 60 arbeidsmigranten met hetzelfde verhaal.

  Er wonen hier 120 mensen er komen nu al 40 migranten bij en er is nu een vergunning aangevraagd voor weer 40 migranten, de aanvrager heeft diverse BV's die dus dit nog eens kunnen doen. Allemaal in een straal van een paar kilometer op het platteland zonder voorzieningen.
  Arbeidsmigranten voor in de zomermaanden zou misschien moeten kunnen maar de rest van het jaar migranten van andere bedrijven (uitzendbureau's) dat is vragen om moeilijkheden ( vervuiling, overlast )

  Vr. Gr. van verontruste Moerbeker

  Anoniem zei

  Op een inwonersaantal Moerbeek van 120, 80 (lees 96) arbeidsmigranten erbij.
  Dat is hetzelfde als 17 miljoen mensen in Nederland, 11 miljoen arbeidsmigranten erbij.
  Dat is vragen om moeilijkheden en een zekerheid tot overlast!
  Er zijn totaal geen voorzieningen in het dorp, geen winkel, geen school, geen buurthuis.
  Dus de integratie waar de heer Meskers het over heeft, is totale waanzin.
  De ervaring in de Moerbeek met de eigen Poolse werknemers van Wit leert dat er totaal niet geïntegreerd wordt, ze zoeken alleen elkaar op.
  Ik geloof niet dat alle migranten hun vertier kunnen vinden in een kleine recreatieruimte op locatie met een biljart o.i.d..
  Er komen 2 locaties in de Moerbeek (1 al met vergunning op 38B met 40 bedden en 1 op aanvraag op Moerbeek 6 met 56 bedden), er gaat dus zeker gehopt worden tussen de locaties, dat gebeurt al afgelopen jaren.
  Er is al regelmatig overlast geweest afgelopen zomer i.v.m. illegale huisvesting. Ze werden van hot naar her gesleept, er werd met drones van de politie boven de Moerbeek gevlogen, niet fijn. Ze zaten midden in de Moerbeek s'nachts buiten te drinken en luid te praten, niet fijn.
  Daar werden ze ook weer door de politie weggehaald, niet fijn.
  Er wordt dag en nacht door de Moerbeek gelopen, luid pratend, niet fijn.
  Maar de Moerbekers klagen niet snel, iedereen weet dat de Fa. Wit hun werk moet doen en daarbij Poolse werknemers nodig heeft, het is immers tijdelijk.
  Dit wordt anders als er migranten komen wonen via uitzendbureau's, deze mensen hebben geen enkele binding met Wit Flowerbulbs of Moerbeek.
  Dan is er overlast het jaar rond.
  Ondanks wat ons wordt voorgespiegeld, zullen ze op zeker aan uitzendbureau's gaan verhuren. Ze gaan geen 570.000 euro uitgeven aan nieuwe huisvesting op Moerbeek 6 voor alleen hun eigen poolse werknemers die maar 6 weken per jaar nodig zijn.
  Er wordt ook gezegd dat er op Moerbeek 6 permanente beveiliging komt.
  Diegene (zoon van..) die op Moerbeek 6 komt te wonen, heeft ook gewoon een baan en zal overdag gewoon aan het werk zijn. Het zal dus alleen beveiliging zijn met camera
  Ze zijn met deze plannen bij de gemeente met open armen ontvangen, zelfs zo erg dat de aanvraag voor omgevingsvergunning wel op de site van de overheid bekend is gemaakt, alleen niet op de emailservice.
  In mijn ogen niet helemaal ondoordacht.
  Bij navraag aan de gemeente hoe dit kan, wordt gezegd: "geen idee".

  Het zou de politiek sieren als ze gaan kijken in het zuiden van het land naar de zgn. flexwoningen, die na het seizoen weer verdwijnen.
  Dat werkt prima daar.
  Dan wonen de migranten daar waar ze werken.
  Waarom moet de Moerbeek het afvoerputje worden van Hollands Kroon met 80 tot 100 man erbij? Dit gaat nergens meer over.
  De Moerbekers raken verontrust,
  over hoe de gemeente Hollands Kroon alle grootschalige migranten accommodaties toejuicht en weigert te kijken naar flexwoningen,
  over hoe de Fa. Wit met dit project er door wil drukken met min of meer intimiderend gedrag,
  over hoe de gemeente vergunning heeft verleend op Moerbeek 38b (aangesloten op riool). Bij navraag aan de gemeente: "Oh, geen riool? Dan is het oppervlaktewater het riool",
  over het waterschap die van niets weet, hoe zit het met de kwaliteit van het oppervlaktewater i.v.m. rondom liggende boeren,
  over wat er nog komen gaat, Fa. Wit gaat door, wordt groter en groter, het zal hier niet bij blijven.

  Moerbeek wordt ondergesneeuwd door migranten omdat de gemeente niet zegt dat 1 locatie in een heel kleine gemeenschap genoeg is.

  Laat ze voor grootschalige opvang kijken op industrieterreinen, op Agripoort, daar is ruimte genoeg en kan meer vertier worden gecreëerd als in de Moerbeek.
  Hollands Kroon wil niet dat ze gehuisvest worden in gewone huizen in woonwijken, het resultaat is nu 2 grote migranten accommodaties in een klein buurtschap.
  Hulde aan Hollands Kroon......

  Anoniem zei

  Jip Pancras heeft het over "Kruimelbeleid". Als er 1 Gemeente in Nederland die alles wat verboden is onder het Kruimelbeleid laat vallen is het Hollands Kroon wel, dus mijnheer Pancras, bij alle idiote beslissingen zit u zelf bij en laat het gewoon gebeuren. Beetje hypocriet vindt u niet?

  "Volgens Meskers willen veel werkgevers de huisvesting goed regelen".
  Wekgevers, mijnheer Meskers willen maar 1 ding en dat is een zo goedkoop mogelijk logies voor de mensen, legaal of illegaal en dat moet u weten want zo werkt het in de VVD en CDA kringen waarin u verkeert.

  Anoniem zei

  Mevrouw Jaspers schrijft in het bovenstaande artikel het volgende: "De aanvragen die er nu liggen, worden vastgehouden tot de kaders bekend zijn."

  Ik heb de vergadering ook bijgewoond en heb precies hetzelfde horen zeggen. In de Moerbeek is een tweede accommodatie voor arbeidsmigranten aangevraagd en ik was blij met de uitspraak die er op 10 januari gedaan werd over aanvragen aanhouden. Toen er een bevestiging aan de afd. vergunningen werd gevraagd, kregen wij het volgende antwoord: "In de vergadering van 10 januari jl. is door de wethouder Theo Meskers aangegeven dat lopende aanvragen waarvoor maatwerk moet worden geboden en niet zullen passen binnen de nieuw vast te stellen kaders, dat deze zullen worden aangehouden. Het aanhouden van aanvragen die op dit moment passend zijn binnen het vastgestelde beleid behoort juridisch gezien niet tot de mogelijkheden. Aanvragen die wij ontvangen en passend zijn binnen het huidige geldige beleid zullen wij moeten behandelen en kunnen wij niet aanhouden in afwachting van nieuw vast te stellen beleid." De behandeling van de aanvraag in de Moerbeek gaat dus gewoon door!! Hoe kan dit?? En daarbij: er was al nieuw beleid in de maak op het moment dat de aanvraag ingediend werd op 17 december 2018. Dit was in ieder geval al bekend op 4 december toen de beeldvormende vergadering (voor 10 januari) voor nieuw beleid voor huisvesting arbeidsmigranten, werd vastgesteld. Dit klopt toch ook niet?? Komt allemaal zeer onbetrouwbaar over....

  Anoniem zei

  Het is aan te bevelen beleid in Nederland te gaan hanteren dat er geen arbeidsmigranten meer nodig zijn in de land- en tuinbouw sector. Pas de wetgeving maar aan dat scholieren vanaf 13 jaar de mogelijkheid krijgen om mee te werken in de land- en tuinbouwsector.

  Anoniem zei

  Scholieren horen niet te werken, die horen op school te zitten of thuis hun huiswerk te maken. Kinderarbeid is geen oplossing voor de problemen van de grootschalige landbouw waar wij nu allemaal mee worden opgezadeld.

  Anoniem zei

  ,,De nu ontstane druk moet op goede manier verlicht worden’’, aldus Meskers. Natuurlijk zal de recessie ooit inzetten. ,,Maar nu is er schaarste aan alles. Het gaat er nu om dat we willen voorkomen dat er huisvesting komt op plekken waar we dat niet willen.’’
  Matthé van Lierop van de LTO: ,,Seizoensarbeiders zoeken onderdak voor een bepaalde periode. Om een accommodatie kostendekkend te maken, zou die het hele jaar door verhuurd moeten worden.’’
  Kruimelbeleid
  Volgens Jip Pankras van Seniorenpartij Hollands Kroon moet er een integraal beleid komen voor alle buurgemeenten. ,,Om te voorkomen dat Hollands Kroon het afvoerputje wordt waar het arbeidsmigranten betreft. We willen ook geen kruimelbeleid. We zijn voor centrale huisvesting op bedrijventerreinen.’’

  Met deze mooie woorden van de heer Meskers bovenaan blijkt dat er eigenlijk geen gebouw van € 600.000,00 op het platteland van de Moerbeek kan worden gezet voor 15 jaar voor LEES WEL voor EIGEN PERSONEEL want dat kan nooit uit.
  Toch als dit wordt doorgezet zijn we genoodzaakt om juridische stappen te gaan uitvoeren met alle mogelijkheden zoals waterverontreiniging, verkeersonveiligheid, landsschapsinpassing, de juiste gemeentelijke voorzieningen zoals aanleggen van riolering, waterleiding, stroom, internet enz. enzo het enige jaren kunnen vertragen.
  Dit zou jammer zijn voor het tijdelijk verblijf van eigen personeel (immigranten) voor de komende jaren welke wel in UNITS kunnen verblijven voor 6-8 weken, waar de omgeving geen bezwaar tegen maakt omdat dat echt alleen nodig is. Als er uitzendbureau's in de Moerbeek zouden komen gaan we in verzet tot het gaatje ( kost wat het kost ) Ik wens u veel wijsheid.
  p.s.
  Het zou mensen zoals Meskers sieren als ze zichzelf gaan inbeelden hoe hij het zelf zouden vinden als naast zijn woning 60 tot 140 migranten van uitzendbureaus gingen verblijven.

  Anoniem zei

  Deze tijdelijke arbeidsmigranten zijn niets meer dan moderne slaven, met een moderne slavenhouder als uitbuiter. Waarom huisvesting regelen als er ook voldoende Nederlanders zijn die het werk kunnen doen? Om de hele simpele reden dat seizoensmigranten goedkoop zijn, en niet zoals Nederlanders aangeven als er misstanden zijn. Het is een misselijk makende industrie die wordt gefaciliteerd door politieke verenigingen die op vele vlakken de rechtstaat ondermijnen.

  Een reactie posten