Energiebedrijf Wieringermeer wil aardwarmte voor woningen en organisaties leveren

Datum:
 • zondag 27 januari 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Middenmeer - Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) wil aardwarmte leveren aan woningen en gebouwen in de directe omgeving.
  Ed Dekker 27-1-2019

  Dat gebeurt nu alleen aan tien glastuinbouwbedrijven op Agriport bij Middenmeer.
  Bedrijven in glastuinbouwgebied Het Grootslag in West-Friesland krijgen vanaf februari aardwarmte van ECW. Met vijf winningslocaties is het bedrijf ’s lands grootste geothermiebedrijf. Het zoekt extra afnemers van warmte.
  ECW wil een grote rol spelen in de opgelegde overgang van gas naar duurzame energie. „Hoe precies, dat weten wij nog niet”, zegt directeur Robert Kielstra (37).
  „Daarom willen wij op korte termijn om tafel met gemeenten, woningbouwcorporaties en ondernemersverenigingen. Wat kan er? Wat willen partijen? Veel is nog onduidelijk. Maar het is hoog tijd om in beweging te komen.”

  Vier kilometer

  Kielstra ziet mogelijkheden voor een warmtenet in een straal van vier kilometer rond zijn centrales op Agriport en Het Grootslag.
  Vanaf Agriport kunnen de stad Medemblik en het dorp Middenmeer worden aangesloten, vanaf Het Grootslag de kernen Wervershoof, Andijk, Lutjebroek en Hoogkarspel, en bedrijventerrein WFO in Zwaagdijk-Oost.
  „Met alleen woningen lukt dat financieel niet”, stelt Kielstra. „Grootverbruikers moeten er absoluut bij. Zoals bedrijven, zwembaden, zorgcomplexen. Pas dan wordt de kostbare aanleg van een pijpleiding mogelijk.”
  Het nieuwe ’Polenhotel’ op Agriport krijgt een primeur met aardwarmte. Het complex van uitzendorganisatie NL Jobs voor 360 arbeidsmigranten gaat over twee maanden open. Alle benodigde warmte levert ECW.

  Openbreken

  „Dit kan niet uit, maar we doen het toch. We springen hierop in met het oog op de toekomst.” De leiding van 1500 meter naar het logiesgebouw kostte ’een paar ton’. „Het traject was ingewikkeld. We moesten een fietspad opbreken, onder water door en rare bochten maken.”
  In Nederland wordt op 23 plekken aardwarmte (geothermie) gewonnen. De vijf winningsputten (doubletten) leveren ECW elk een hoeveelheid warmte waarvoor anders jaarlijks tien miljoen kuub gas nodig is.
  Lees ook:


  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten