Den Helder wil geld van buurgemeenten

Datum:
 • woensdag 23 januari 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Schagen - De gemeenten Schagen en Hollands Kroon moeten meer bijdragen aan de wildopvang  in Den Helder.
  Delano Weltevreden 23-1-2019

  Dat vindt een meerderheid van de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer in Den Helder. Schagen en Hollands Kroon betalen per ziek dier dat in die gemeenten wordt gevonden en in vogelasiel de Paddestoel in Den Helder wordt opgevangen.  Per jaar betalen zij daar elk zo'n 5000 euro voor. De beide gemeenten gaan ervan uit dat elk dier na twee weken weer is opgeknapt, maar dat is in de praktijk eerder drie weken, stellen diverse commissieleden.

  Wethouder dierwelzijn Remco Duijnker zegt dat hij op korte termijn met de twee buurgemeenten in gesprek wil. "We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de welzijn van dieren." De
  commissie vindt dat de wethouder ook bij de provincie Noord-Holland moet aankloppen voor een financiële bijdrage. ,,Dat was ik al van plan", zegt de wethouder. "Vanwege de continuïteit lijkt het mij handiger om te praten met het college van Gedeputeerde Staten dat na verkiezingen aantreedt."

  Vorig jaar zette het huidige college de rem op samenvoeging van de wildopvang met de Helderse Vallei, omdat er geen geld voor was. Duijnker wilde maandagavond van de commissie weten hoe het verder moet. Moet de Paddestoel op de  huidige plek blijven of samengevoegd worden met de Helderse Vallei? En als het wordt samengevoegd, moet dan worden gekozen voor een gebouw met allerlei duurzaamheidsvoorzieningen of voor een functioneel gebouw dat een stuk goedkoper is!

  Erbarmelijk

  Het gros van de fracties kiest voor samenvoeging van de wildopvang met de Helderse Vallei én een gebouw met allerlei duurzaamheidsvoorzieningen. Volgens Paul Houben (Beter voor Den Helder) verkeert het huidige gebouw van de wildopvang in erbarmelijke staat.

  De VVD is er nog niet uit. PvdA is er verbaasd over dat zo makkelijk wordt gesproken over het uitgeven van grote bedragen voor de opvang van dieren, terwijl op het Sociaal Domein miljoenen wordt bezuinigd op voorzieningen waar mensen gebruik van maken. De sociaaldemocraten kiezen daarom wel voor samenvoeging met de Helderse Vallei, maar dan in een sober uitgevoerd gebouw. Ben Reiff, die zich al geruime tijd beijvert voor de samenvoeging van de wildopvang met natuureducatiecentrum Helderse Vallei, is blij dat de commissie kiest voor samenvoeging en een nieuw gebouw dat de toets der duurzaamheid kan doorstaan. Hij zou het ook niet meer dan normaal vinden als Hollands Kroon en Schagen meer zouden betalen aan de wildopvang.
  ,,Want Den Helder zet straks een prachtig gebouw neer en steekt er veel geld in. Daar genieten zij dus
  ook van."

  Noordhollands Dagblad

  1 reacties :

  Sam Kooy zei

  Schagen voelt zich zo langzamerhand als het hoofddorp (erger: Stad Schagen !!) van de Noordkop. Eerder is Hoorn aan de bod met zijn 80.000 inwoners. Zie o.a. de Uitzendrechten die Schagen FM op eiste !!!!!!! en gevestigd in Hippolytushoef.

  Een reactie posten