’t Zand in beeld voor twee zonneparken langs N9

Datum:
 • vrijdag 7 december 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Schagen - Bedrijf EMT in ’t Zand wil 2,4 hectare land langs de N9 naast korenmolen De Hoop bedekken met bijna 10.500 zonnepanelen.
  Ed Dekker  7-12-2018

  De Schager raad beslist komend voorjaar over de aanvraag. Iets noordelijker langs de rijksweg bij ’t Zand plaatst Kolksluis Solar in maart of april bijna achtduizend panelen op 3,5 hectare. Voor dit project heeft makelaar Coen Zuurbier uit Breezand al vergunning.
  Als neventak heeft hij Kolksluis Solar opgericht, samen met drie zoons. EMT (bouwt agrarische meng-en opzakmachines) steekt twee miljoen euro in het zonneveld. Directeur Gustaaf Zeeman van EMT: „Wij verwachten de investering binnen acht jaar terug te verdienen, dankzij subsidie en de verkoop van stroom. Zonder subsidie kan zo’n project niet.”
  Pas met een vergunning in de hand kan subsidie worden gevraagd. Hoeveel er uit de Haagse miljoenenpot SDE (stimulering productie duurzame energie) kan komen, is nog onduidelijk. Voor Zeeman is de zonneakker vooral bedoeld de start om aan te haken bij komende ontwikkelingen. „Als er accu’s komen voor grootschalige opslag van energie, hebben wij onze oude veevoederfabriek als plek beschikbaar.”

  Vogelkwekerij

  Kolksluis Solar legt collectoren van een bij twee meter aan op het terrein van een vroegere sierwatervogelkwekerij. Het is het eerste energieproject van de familie Zuurbier. „Wij willen hiermee verder en zoeken meer locaties voor zonnepanelen. Als agrarisch makelaar komen wij overal, dat is een voordeel.”
  Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bekleedt in de eerste helft van 2019 vier terreinen in de Noordkop met zonnepanelen. Dat gaat om de rioolwaterzuiveringen in Schagerbrug (6440 stuks), Wieringerwerf (5836), Den Oever (932) en Den Burg (5334). Later dat jaar legt het waterschap 5536 panelen bij de zuivering in Warmenhuizen, als tweede fase.

  Van der Veek

  Bloembollenkweker Carlos van der Veek uit Burgerbrug krijgt geen toestemming van het college van b en w voor een zonneakker bij het bedrijf Fluwel aan de Belkmerweg. Past niet in het bestemmingsplan, kreeg hij te horen. „Ik ben teleurgesteld, maar ga niet in verzet. Dan maar geen panelen.”
  De gemeenteraad moet nog officieel beslissen over de weigering. Dat gebeurt in maart of april, aldus ambtenaar Jacqueline van Rijn. Bij Van der Veek ging het om een halve hectare. Eerder was zijn plan voor een zonneweide van 2,5 ha afgewezen.

  Schuijt

  Veehouder Bernard Schuijt uit Sint Maartensbrug heeft zijn vergunning voor 7500 panelen op 1,7 hectare land aan de Grote Sloot ingetrokken. Hij bleek toch niet te kunnen voldoen aan de voorwaarde van Schagen dat minstens 51 procent van de opgewekte energie voor eigen gebruik is.
  Schuijt grijpt nu naast een miljoenensubsidie. Hij kon voor dit project rekenen op maximaal 3,9 miljoen euro uit de SDE-pot.

  Tegenstanders

  De gemeente werkt aan nieuw beleid voor zonneakkers. In februari stelt de raad nieuwe regels vast. Als voorbereiding voor het nieuwe beleid praat de gemeente drie keer in beslotenheid met uitgenodigde voor- en tegenstanders, een groep van twintig personen. De eerste bijeenkomst was donderdag.
  De tweede is 13 december, de laatste op 12 januari. Ambtenaar Van Rijn: „Dan zullen ook nieuwe regels van de provincie bekend zijn. Daar kijken we met spanning naar uit.”
  Als de raad in februari het nieuwe beleid heeft vastgesteld, worden nieuwe aanvragen voor een zonneweide beoordeeld. Volgens Van Rijn hebben ’vijftien tot twintig’ investeerders interesse getoond in zonnepanelen op land. „Zij kunnen straks weer reageren.”

  Argumentenfabriek

  Voor de bijeenkomsten in december heeft de gemeente De Argumentenfabriek ingehuurd. Dit Amsterdamse ’denkbedrijf voor heldere argumentatie’ begeleidt de discussie.
  Gemeentelijk woordvoerder Natasja Verhoeve: „Waar mogen zonneweiden komen? Onder welke voorwaarden? We willen weten hoe deskundigen, belanghebbenden en anderen hier over denken. Met de verzamelde argumenten gaan we aan de slag voor het nieuwe beleid.”

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten