Strijd om personeel start

Datum:
 • vrijdag 21 december 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Een op de drie bedrijven in de Kop van Noord-Holland kampt dit laatste kwartaal van 2018 met een tekort aan personeel.
  Richard Zut 21-12-2018

  Een enorme stijging, want in het vierde kwartaal van 2016 had nog slechts zeven procent van de ondernemingen daarmee te maken.
  Dit blijkt uit gisteren gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
  De stijging (31%) is nog wel minder dan die van de koplopers Zaanstreek (36%) en Alkmaar (34%) en daarom ook zorgwekkend, erkent Hollands Kroon-wethhouder Theo Meskers namens het samenwerkingsverband ’De Kop Werkt’. Daarin trekken de gemeenten Hollands Kroon, Den Helder, Texel en Schagen samen op met de provincie Noord-Holland om te zorgen voor een gezonde arbeidsmarkt in dit gebied.

  Versnelling

  Meskers zegt dat deze club zich zeer goed bewust is van de getoonde cijfers: ,,Een enorme versnelling inderdaad. Maar die zagen we in 2014 al aankomen en was de reden dat wij met het programma ’Match 2020’ toen al de regierol op ons namen voor collectieve plannen met randvoorwaarden voor werkgelegenheid met voldoende en goed opgeleid personeel en wonen. Toen al gingen wij warmlopen om het tij te kunnen keren. Door ook bij het bedrijfsleven duidelijkheid te krijgen over de vraag ’Waar heb jij behoefte aan?’’
  Meskers kondigt daarom nu een tegenoffensief aan met drie pijlers: leren, werken en wonen. Dat aanvalsplan draagt de werktitel ’Carri√®res in de Kop’ en moet voor de grote ommekeer gaan zorgen.
  Meskers: ,,In combinatie met ROC-opleidingen en bedrijven gaan wij hiermee de strijd om personeel aan. We zullen jonge mensen motiveren om niet alleen te komen leren en werken in de Noordkop, maar er ook te gaan wonen. Met andere woorden: we benutten onze unieke pluspunten en dat zijn volop werkgelegenheid en - niet in het minst - betaalbaar wonen vlakbij dat werk.’’
  Meskers wijst op de recent in Den Burg in gebruik genomen campus van Woontij voor de koksopleiding van ROC Kop van Noord-Holland. Zo memoreert hij ook een initiatief in Den Helder waar het ROC appartementen aanbiedt aan mbo-leerlingen die een maritieme studie gaan volgen aan het Nautisch College. Meskers: ,,Die 16- en 17-jarige leerlingen krijgen daar woonbegeleiding van een soort gastouders. Uiteindelijk hopen we dat die leerlingen een leuke vriend of vriend tegen het lijf loopt en dan ook besluit om in de Noordkop te blijven wonen.’’
  Mogelijk is dit een van de redenen dat bijna een kwart van de bedrijven denkt dat het personeelsbestand hier in 2019 weer zal uitbreiden.
  Noordhollands Dagblad


  3 reacties :

  Anoniem zei

  Binnen een half jaar stort wereldwijd en helemaal in de EU de economie in als een kaartenhuis. Dat kan ook niet anders als er jaren tientallen miljarden per maand bijgedrukt worden. Bovendien worden we overspoeld met doctoren, notarissen, astronauten, enz. uit Afrika die allemaal een uitkering en een huis willen terwijl het geld op is, of zou Rutte voor de nieuwe inwoners van Nederland wel geld en huizen hebben?

  Dus de werkgevers hoeven geen haast te maken met het zoeken naar personeel want die zijn binnenkort niet meer nodig.

  Anoniem zei

  Genocide op de eigen bevolking; dat is het grote plan van Merkel, die dat van haar communistische leermeesters heeft afgekeken en van haar schoothondje Rutte; die oerhollandse schijtlaars en verrader.

  Mr. X zei

  Het communisme en de broertjes socialisme en fascisme hebben altijd al gefloreerd bij chaos en economische ellende; als de rotzooi dan in de EU een beetje meehelpt door totaal onverantwoord geld bij te drukken en bewust onnodig belastingen verhoogt en dat geld vervolgens 'ínvesteert' in zaken die niets opbrengen , dan is dat toch mooi meegenomen op de weg naar de heilstaat?

  Een reactie posten