’Specialisten gaan straling hoogspanningskabel Anna Paulowna checken’

Datum:
 • donderdag 20 december 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands  Kroon - ANNA PAULOWNA - Wethouder Groot verwacht de bewoners gerust te kunnen stellen. Mike Deutekom 20-12-2018
  De berekening van de hoeveelheid straling rond de nieuw aan te leggen hoogspanningskabel in Anna Paulowna en Breezand wordt extra gecontroleerd. Dat heeft wethouder Theo Groot toegezegd aan de gemeenteraad van Hollands Kroon.
  Groot heeft verwezen naar een advies van de GGD: „Laat de magneetveldzone berekenen voor het geplande tracé en op die berekening een controle uitvoeren door de specialisten van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Als het voorgenomen tracé veilig blijkt dan kunnen bewoners hiermee worden gerustgesteld”, liet hij de gemeenteraad en de bewoners tijdens de vergadering van afgelopen dinsdagavond weten.
  „Ik heb daaraan toegevoegd dat dit wellicht al is gedaan bij de aangeleverde stukken voor de onderbouwing van de vergunning en er dus kans is op ’dubbel werk’. Maar dat gaan we bekijken”, aldus Groot.

  Norm

  De omwonenden van het tracé willen volgens woordvoerder Tineke van Zeijl weten of de straling, veroorzaakt door het magnetische veld rond de kabel, binnen de veilig geachte norm van 0,4 microtesla blijft. „We begrijpen het economische en maatschappelijke belang wel achter de aanleg van de hoogspanningskabel. We willen de aanleg ook niet dwarsbomen of zo, maar we moeten wel veilig kunnen wonen.”
  Wethouder Groot verwacht de bewoners gerust te kunnen stellen. De nieuwe kabel naar het hoogspanningseindstation in Anna Paulowna wordt aangelegd middels een zogenoemde gestuurde boring. „En er is mij verteld dat als dat gebeurt op een minimale diepte van 8,6 meter, het stralingsniveau links en rechts van de kabel op maaiveldhoogte voldoet aan die norm. ”

  Gerustgesteld

  „Als het RIVM meldt dat alles veilig is en meegenomen in de berekening, zoals de straling van de bovengrondse leiding en van het eindstation zelf, dan zijn wij inderdaad gerustgesteld”, zegt Van Zeijl daarop.


  Noordhollands Dagblad


  5 reacties :

  Anoniem zei

  Wethouder Groot is in zijn eerste leugen niet gestikt, het zou de broer van Rutte kunnen zijn, veel onbetrouwbaarder narcisten zijn er niet.
  Als Groot zegt dat niemand zich ongerust hoeft te maken moeten we dat juist wel doen.

  Wie gaat dat controleren? Een onafhankelijk bureau wat betaald wordt door de Gemeente? Geloof maar dat gerekend gaat worden naar een positieve uitkomst voor Tennet en de Gemeente.


  Ooit een onderzoek meegemaakt naar Lawaai overlast door een onafhankelijk bureau. Het volstrekt "onafhankelijke" bureau, betaald door de Gemeente zou met 2 medewerkers metingen verrichten, 1 bij de geluidsbron en 1 op te meten locatie.

  U zult het niet geloven maar er kwam slechts tegen de afspraak in 1 medewerker, niet de beloofde 2. De medeweker die bij de geluidsbron toezicht zou houden of de installatie inderdaad functioneerde zoals afgesproken was niet nodig werd gezegd.
  De belofte dat de installatie op de juiste wijze zou functioneren was een wassen neus, het apparaat stond half vermogen en dat scheelde een flink aantal decibellen. Ondanks dat voldeed de installatie nog niet aan de voorschriften, maar als de meting volgens afspraak zou zijn verlopen had het bedrijf meteen moeten sluiten vanwege veel te veel herrie

  Zo worden onafhankelijke onderzoeken verricht in opdracht van Gemeentes, het is een wassen neus.

  De ingenieur. zei

  Geloof er maar niets van; dit soort berekeningen achteraf worden altijd goedgerekend en bij berekeningen vooraf wordt uitgegaan van de gunstigste omstandigheden, om opdracht en project vooral maar te laten slagen en worden dus ook goedgerekend.

  Anoniem zei

  Dit was zeker een onderzoek m.b.t. windturbinelawaai waar een man kwam meten die bleek de zoon van de windturbine eigenaar te zijn.
  Gelukkig leek de (meterman) sprekend op zijn vader zodoende konden we alarm slaan.
  Echt gebeurd in de gemeente Hollands Kroon.
  Heel soms vertel ik dit aan iemand en dan geloven ze je niet. Voorstelbaar.

  Anoniem zei

  Ach, RTV Noordkop is door de raag verkozen boven Schagen FM; dus vanuit die hoek kunnen wij over deze kwestie uitsluitend 'positief 'nieuws verachten; straling ? - nooit van gehoord.

  Anoniem zei

  ANONIEM 2, het was geen meting bij een windmolen, het was een meting bij een al jaren overlast gevend bedrijf wat zowel door de gemeente als door RUD op een frauduleuze wijze de hand boven het hoofd gehouden werd/wordt.

  Als particulier is het vechten tegen de bierkaai want ook de rechterlijke macht doet net zo hard mee.

  Een reactie posten