Knel door verplicht gasloos

Datum:
 • dinsdag 4 december 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Te late aanvraag vergunning kost kopers van twee kavels tienduizenden euro's.

  Mike Deutekom 4-12-2018


  Hollands Kroon - Anna Paulowna - De kopers van twee kavels in de fase 1C van nieuwbouwwijk Elshof Zuid in Anna Paulowna hebben een groot probleem. Als enige twee adressen in de wijk krijgen ze geen gasaansluiting. Dit omdat de omgevingsvergunning voor hun huizen te laat.is aan- gevraagd. De extra kosten bovenop de bouwsom van hun huizen lopen daardoor op met twintig- tot ruim dertigduizend euro.

  Vijfenvijftig woningen en vijf vrije kavels heeft projectontwikkelaar BPD verkocht in Elshof Zuid 1C. Op twee kavels na krijgen alle huizen nog traditiegetrouw gas geleverd via het netwerk van Liander. Voor al die woningen is voor l juli een vergunning aangevraagd bij de gemeente Hollands Kroon.

  Leeg formulier

  Bij de huizen van Henk Zandvliet en Arjan van der Zwet ging het mis. ,Onze woning was al uitgewerkt op de tekentafel', zegt Zandvliet. ,,Bij het slaan van de eerste paal in de wijk, op 17 juni,was er nog niets aan de hand. Voor zover wij wisten, zouden wij ook gewoon een gasaansluiting krijgen. Maar na een besluit van het college van burgemeester en wethouders van Hollands Kroon blijkt dat niet meer zo te  zijn Als we voor 1 juli een leeg formulier in hadden geleverd, was er niets aan de hand geweest. Nu zitten we met groot probleem. Willen we ons huis aanpassen op gasloos, kost dat zeker 22.OOO tot 32.OOO euro extra.'

  Volgens Hollands Kroon ligt het niet aan de gemeente dat de twee woningen nu gasloos moeten worden verwarmd. Op vragen over de kwestie van het CDA schrijft het college zich te houden aan de wettelijke regels, opgelegd door het Rijk. Per 1 juli mag netbeheerder Liander geen woningen meer aansluiten op het gasnet, behalve bij zwaarwegende redenen van algemeen belang.

  ______________________________________________________________________________

  'Architect kopers had aan de bel moeten trekken'

  Mike Deutekom

  Hollands Kroon -  Anna Paulowna - Het is heel vervelend voor de twee kavelkopers in Elshof Zaid maar ze zullen moeten overstappen op een andere energievorm dan gas. Dat zegt Peter van Oeveren, directeur projecten bij projectontwikkelaar BPD. BPD heeft de nieuwbouwwijk Elshof Zuid in ontwikkeling, waar Henk Zandvliet en Arjan van der Zwet  hun kavel hebben gekocht.

  ,,Als BPD hebben we voor de andere woningen in de wijk op tijd een omgevingsvergunning aangevraagd. Het gasnet is er ook wel, alleen krijgen de kopers van deze kavels nu geen aansluiting. Helaas voor hen is de gemeente Hollands Kroon hier heel scherp in, waar elders misschien nog wat te regelen valt ', zegt van Oeveren.

  ,,Het was algemeen bekend. Hun adviseur of de architect van hun woning had hen erop moeten wijzen dat ze op tijd hun omgevingsvergunning moesten aanvragen. Al moet ik zeggen dat wij ook geen mailtje hebben gestuurd." Een leeg aanvraagformulier insturen was volgens de gemeente voldoende geweest om toch een aansluiting te kunnen krijgen.

  Een warmtepomp-installatie lijkt nu de enige oplossing voor de kopers, zegt ook woordvoerder Peter Hofland van netwerkbeheerder Liander.,,Al is dat inderdaad wel een flinke investering. Maar Liander mag geen kleingebruikers meer aansluiten die na 1 juli een omgevingsvergunning aanvragen. Dat is de wet. Misschien moet je het zien als een kans: hun woning heeft straks als enige in de wijk niet meer omgevormd te worden als heel Nederland gasloos wordt."

  Noordhollands Dagblad

  7 reacties :

  Anoniem zei

  Krankzinnig, het land wordt met de dag onleefbaarder. Eerdaags als die verradersbende het verdrag van Marakesh heeft getekend worden we overspoeld met jonge haatbaarden uit Afrika. Het enige voordeel van die haatinvasie is dan wel dat we ons over gas of geen gasaansluitingen nog druk hoeven te maken want daar zal allah wel een stokje voor steken.

  Johann zei

  Dit soort wetgeving is pas het begin van de opkomende Groene Gif Politiek die nu al Satanische trekken heeft.

  Dekker zei

  Toch op de gevestigde orde blijven stemmen en zodoende je eigen vonnis bekrachtigen. Dat is wat 80% van de onnozele Nederlanders doet.
  De gele hesjes in Frankrijk, die overigens uit normale mensen bestaat die genoeg hebben van het gelieg en gedraai van de politici, zijn een stuk slimmer dan de gemiddelde Nederlander die VVD, GL, CDA, PvdA, CU, SGP, D'66 en DENK blijven stemmen.

  Dus beste mensen, als jullie eerdaags je huis niet meer warm kunnen stoken of je benzine of diesel auto kunnen rijden is dat aan jullie eigen stommiteit te wijten.

  Zorro zei

  De regering Rutte en trawanten beginnen duidelijke trekken te vertonnen van het begin van een eco-fascistisch tijdperk; het hersenspoelen en indoctrinatie daartoe is inmiddels op de scholen in volle gang. Heb je jonge kinderen, maak dan dat je wegkomt!

  h.oldeboom zei

  De nederlandse bevolking roept het kwaad over zichzelf af; elke avond de leugens van de politiek op NOS/NPO/VARA/NCRV/KRO/AVRO/TROS en niet te vergeten de EO aanhoren en bekijken en vanzelf ga je erin geloven.

  Dekker zei

  Heer Oldeboom, vergeet RTL4 niet want die zijn net zo erg.

  Anoniem zei

  Waar is de zure regen gebleven?
  Allemaal sprookjes!

  Een reactie posten