Wie is Rian van Dam?

Datum:
 • donderdag 6 december 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon  - Rian van Dam (57) uit Alkmaar is de beoogde nieuwe burgemeester van Hollands Kroon.
  Lydia Jasper 5-12-2018


  Momenteel is zij programmadirecteur Greenport Noord-Holland Noord; een agrarisch samenwerkingsverband. Daarvoor was zij onder andere wethouder in Alkmaar (april 2006-maart 2011) en in Enkhuizen (januari 2013-januari 2014).
  Gefeliciteerd. Van de zeventien kandidaten bent u bovenaan de lijst gezet. En u was ook nog de enige vrouw die heeft gesolliciteerd.
  ,,Ik ben er trots op. Ik voel me vereerd. Burgemeester is een prachtige, eervolle baan. Ik vind diversiteit in de politiek belangrijk. Het is mooi dat ik als vrouw straks de functie van burgemeester vervul. Het is belangrijk dat vrouwen in de politiek een goede plek verwerven. Daar draag ik graag een steentje aan bij.’’
  U bent voorzitter van de PvdA Gewest Noord-Holland. Bent u PvdA’er van huis uit?
  ,,Ja, ik kom uit een keurig middenstandsgezin. Oorspronkelijk kom ik uit Assen. Mijn inmiddels overleden vader was wiskundeleraar. Mijn moeder - zij is 83 jaar oud - was huismoeder en heeft in heel veel sportbesturen gezeten. Voor de tennisbond op landelijk niveau. Ik heb nog een broer. Die is paleontoloog. Ik ben Nederlands hervormd opgevoed, maar het geloof speelt nu geen rol meer in mijn leven.’’
  Hoe ziet uw eigen gezin eruit?
  ,,Ik ben al 33 jaar getrouwd met mijn echtgenoot Hein van Leeuwen; hij is zestig. We hebben twee zoons en een dochter: Jurriaan (32), Wessel (29) en Inger (26). Nee, geen kleinkinderen. Ik speel op de piano klassieke muziek, maar ik doe het te weinig. Ik treed niet op, maar heb wel piano gespeeld toen de kinderen klein waren en meededen aan de kleutermusical.’’
  Landbouw had al heel vroeg uw interesse. Dan moet u zich op uw gemak voelen in een gemeente die zich Agrarische Hoofdstad van Nederland noemt.
  ,,Ik heb zeker affiniteit met het onderwerp. Zo heb ik landbouw gestudeerd aan de Universiteit van Wageningen. Als wethouder van Enkhuizen had ik geregeld te maken met zaken die gerelateerd zijn aan landbouw, zoals bijvoorbeeld Seedvalley. De laatste vijf jaar is tijdens mijn werk bij Greenport mijn belangstelling alleen maar groter geworden. Er gebeurt ontzettend veel in die sector en de - technische - ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Ik ben trots op wat Greenport in de afgelopen jaren voor elkaar heeft gekregen. Diverse partijen hebben samen heel veel projecten opgezet.’’
  Kunt u daar een voorbeeld van geven?
  ,,We hebben ons sterk gemaakt voor nauwe samenwerking tussen Clusius, gemeenten en partners als Herenbos en AB Vakwerk. Zodat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een opleiding kunnen bieden en tegelijk de agri- en groensector in kunnen trekken. Het is mooi als we subsidies voor plannen kunnen binnenhalen, maar als de geldkraan wordt dichtgedraaid, stopt vaak het project. Als we kennis delen en als bedrijven uren steken in zo’n samenwerking wordt iets permanents neergezet.’’
  Hollands Kroon biedt u een werkplek waar u bovendien landbouw met politiek kunt combineren.
  ,, Het is fantastisch dat ik in een regio ga werken waar de agrarische sector een prominente rol speelt. Openbaar bestuur hoort bij mij. In 2001 was ik lid geworden van de lokale PvdA en in 1997 begon ik mijn loopbaan bij de gemeente Breda. Ik was daar onder andere bestuursadviseur. Het was toch wel lastig om beide zaken te combineren. In 2005 zocht ik een andere uitdaging en heb ik aan het partijbestuur laten weten dat ik geïnteresseerd was in een functie als wethouder. Ik heb vijf jaar in Alkmaar gezeten en nadat het college in 2011 viel, heb ik advieswerk gedaan. In Enkhuizen heb ik een jaar gewerkt, nadat daar het college was gevallen. Het klinkt als een ruwe periode, maar die wijzigingen geven aan dat lokale politiek heel dynamisch is.’’
  Wat dacht u toen u over de vacature hoorde van burgemeester van Hollands Kroon?
  ,,Why not? Het profiel sloot mooi bij mij aan; wat ik wil. Terug in het lokale bestuur, in een gemeente werken met een grote portefeuille. Het is ook een mooi tijdstip in mijn leven. Met de ervaring die ik heb opgebouwd. Alles komt bij elkaar. Het moet zo zijn.’’

  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten