Alkmaarse politiek wil GGD scherp houden op financiën

Datum:
 • zaterdag 1 december 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Alkmaar - De Alkmaarse politiek wil de GGD Hollands Noorden, na jaren van begrotingstekorten, scherp houden op de financiën.
  Rob Bakker 2-12-2018

  Een ruime meerderheid staat achter de kritische opstelling van zowel het Alkmaarse als het Heerhugowaardse college. Dat bleek donderdagavond in de commissie sociaal beleid.
  De colleges van Alkmaar en Heerhugowaard oordelen negatief over een aanpassing van de indexering van de gemeentelijke bijdrage die de GGD-top heeft doorgevoerd.
  Door die aanpassing krijgt de dienst meer geld binnen en wordt de begroting, na jaren van tekorten, eindelijk sluitend. Bovendien komt er weer wat geld in de uitgeputte reservekas.
  De colleges van Alkmaar en Heerhugowaard vinden dat de aanpassing van de indexering in strijd is met gemaakte afspraken.

  Alleen

  Daar staan beide gemeenten echter wel alleen in. De vijftien andere deelnemende GGD-gemeenten (uit Noord-Kennemerland, West-Friesland en de Kop van Noord-Holland) zijn veel milder gestemd.
  Aangezien alle gemeenten, ongeacht hun inwonertal, één stem hebben hoeft de GGD niet bang te zijn voor de tegenstand van de twee grote gemeenten in het algemeen bestuur. In de Alkmaarse politiek is vooral de VVD kritisch.
  De partij broedt op een scherpere veroordeling van de GGD en had liever gezien dat er alsnog een onafhankelijk extern onderzoek komt naar een structurele verbetering van het financiële beleid van de GGD.
  BAS zit helemaal aan de andere kant van het politieke spectrum. Raadslid Willem Peters kwalificeerde de opstelling van het Alkmaarse college als ’onterecht, overbodig en misplaatst’. ,,We moeten deze organisatie juist steunen in plaats van een schopje na te geven.’’
  Peters signaleerde een gebrek aan zelfreflectie bij de wethouders die namens de colleges in het algemeen bestuur van de GGD zaten of daar in hebben gezeten. ,,Wat hebben die gedaan om de financiële problemen te helpen voorkomen?’’
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten