Agrarische sector boert achteruit

Datum:
 • woensdag 19 december 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - Wieringerwaard - De agrarische sector boert dit jaar achteruit. Dat concludeert  het Centraal Bureau voor de  Statistiek (CBS) uit een eerste raming van de landbouwinkomsten over 2018.

  CBS en Wageningen Economic Research stellen dat de inkomsten  'over een breed front achteruit gaan' na een goed landbouw jaar in 2017.


  Het was in Nederland vooral zeuren in de suikerbieten (lagere prijs, lagere opbrengst) en varkenshouderij (minder vraag en twaalf procent lagere prijzen). Maar ook in de melkveehouderij ging het minder, omdat veehouders  vanwege de fosfaatregels melkkoeien naar het slachthuis  brachten. In totaal werd er ruim twee procent minder melk geproduceerd en de melkprijs daalde met ruim vijf procent.

  In de akkerbouw speelde de droogte en de hitte afgelopen zomer een grote rol. Doordat in grote delen van Europa hierdoor de oogst tegen viel, zijn de prijzen flink gestegen. "Maar dat wil niet zeggen dat alle bedrijven er goed uitspringen", zegt Renze Bouthoorn, voorzitter van de  Agrarische Beursvereniging Wieringermeer. "Het verschilt heel erg of je bijvoorbeeld kon beregenen of niet." Pootaardappeltelers mogen bijvoorbeeld niet beregenen met oppervlaktewater om de kans op ziektes in het pootgoed tegen te gaan. ,,Dat mag alleen uit een bron. Maar in het noorden van de polder is het r $rater in de grond daar al te brak voor",  legt Bouthoorn uit.

  Pijpleiding 

   ,,Voor uien, wortelen of bollen hebben sommigen de beschikking over een pijpleiding voor water uit het IJsselmeer. Daardoor hebben ze niet of minder te lijden onder een slechte oogst door de droogte. Maar door de hitte zijn er wel veel meer ziektes in de gewassen. In sommige gevallen valt er wel dertig tot veertig procent van de oogst uit door tripschade, pokken of virussen. In de pootaardappelen komt vooral dat laatste voor, waardoor in de nacontrole alsnog hele partijen worden afgekeurd."

  Noordhollands Dagblad  3 reacties :

  Anoniem zei

  Er moet meer met gif gespoten gaan worden dan komt het vanzelf goed voor de arme agrariërs. Misschien ook nog een paar door de bevolking gesponsorde windmolens er bij?

  Anoniem zei

  Als agrariërs achteruit boeren staan de kranten er meteen vol van, dat een hele bevolking achteruitboert en bedonderd wordt, daar hoor je de verraders uit de media niet over.

  Anoniem zei

  En.....gooi er nog maar weer subsidie tegen aan. De boeren weten het wel met het CDA. Het CDA staat voor: geld binnenhalen. Geld van de belasting betalende burgers.
  Ieder andere sector bestaat toch niet met subsidie?
  Ik heb nog nooit subsidie gehad met de producten die ik leverde aan de mensen. Heb altijd zelf mijn broek op moeten houden.

  Een reactie posten