Hulp voor burgemeester

Datum:
 • maandag 5 november 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Haag -  Veiligheidsscan ter voorkoming van bedreiging en geweld.

  Valentijn Bartels  5-11-2018

  Het toezicht op burgemeesters wordt aangescherpt om te voorkomen dat zij ten prooi vallen aan agressie en bedreigingen.

  Zo gaan experts de routes controleren die burgemeesters afleggen van hun woning naar hun werk op mogelijke gevaarlijke plekken, meldt het ministerie van Binnenland se Zaken. Vanaf volgende week is er voor alle burgemeesters een zo geheten veiligheidsscan beschikbaar om de dreiging tot een minimum te beperken, vertelt directeur Ruud van Bennekom van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Ook ontvangen, beginnende burgemeesters  een 'starterspakket'  om hun weerbaarheid te verhogen.

  Nazorg 

  Als het dan toch misgaat, staat een team met (oud)politici en experts op het gebied van nazorg klaar om burgemeesters op te vangen.

  Drastische maatregelen zijn hard nodig, blijkt uit cijfers van het ministerie. tn de periode mei 2017- mei 2018 had 43 procent van de burgemeesters te maken met agressie en/ of bedreiging. Dat gaat van schelden, discrimineren en chanteren tot schoppen en slaan.

  Noodsprong 

  Onlangs moest burgemeester Wienen van Haarlem onderduiken vanwege ernstige bedreigingen.  Die noodsprong zorgde voor een massale steunbetuiging voor Wienen.  Onderdeel van het nieuwe pakket maatregelen is de controle van ambtswoningen van burgemeesters, kondigde minister Ollongren eerder aan. Als huizen onveilig zijn, wordt er onmiddellijk ingegrepen.

  Directeur Ruud van Bennekom van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is blij met de steun. ,,Hei gaat soms om advies over simpele dingen:  Parkeer je auto met de neus naar voren, zodat je snel weg kan." Hij begint volgende-week zelf als burgemeester in Bunnik

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten