Klagen over houtrook groot taboe

Datum:
 • zaterdag 6 oktober 2018
 • in
 • Categorie:
 • Noordkop - Onder de opvallende kop ’Geen heil in verbod houtstook’ verscheen een artikel over een mogelijk verbod op houtstook.
  Jos Merks 5-10-2018
  Gemeenten zagen er geen heil in omdat er slechts vijf klachten per gemeente zijn. Dat is op zich vreemd, aangezien de GGD met andere cijfers kwam.
  Maar wat zit erachter? De website van programma De Monitor brengt duidelijkheid: Klagen over houtrook is een groot taboe. Na een oproep kwamen tientallen meldingen. Verhalen vol frustratie en vooral emotie. Zij willen anoniem blijven en niet in een uitzending, terwijl zij van mening zijn dat de rook hun gezondheid en leven ernstig aantast.

  IJsberg

  De vijf klachten zijn dus een topje van de ijsberg. Een gedupeerde van houtrook wil nog langer in vrede blijven leven en klaagt niet bij de gemeente.
  Vorig jaar om deze tijd verscheen een reportage in deze krant met als titel: ’Rook voor niemand gezond’. In dit artikel maakte ook het Longfonds zich ernstige zorgen. In een stelling van deze krant werd de mening gevraagd of een gemeente moest optreden tegen de houtstokers of niet. Iets meer dan de helft, 51 procent van de lezers, was van mening dat gemeenten moeten optreden tegen houtstokers. Gemeenten doen dat echter nog niet.

  Naïef

  Hoe kunnen gemeenten zo naïef zijn en zich verschuilen achter de officiële klachten? Indien men de publiciteit had gevolgd, had men toch kunnen weten dat de problemen rond het stoken van hout vele malen groter zijn en het merendeel graag wil dat er opgetreden wordt.
  Waarom denkt men een dergelijk probleem met voorlichting op te lossen door de mensen te vertellen hoe ze moeten stoken? Men geeft toch ook geen voorlichting hoe iemand moet roken?
  Voorlichting hoe te stoken legitimeert iets dat ongewenst is. Bij het stoken van hout komen voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij, waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5. Verder kun je er hart- en vaatziekten, luchtweginfecties, longziekten zoals astma en COPD van krijgen.
  Er sterven meer mensen aan luchtvervuiling dan door het verkeer. Dat moet toch te denken geven. Bovendien komt er twee keer meer CO2 vrij dan bij aardgas, wat weer slecht is voor het klimaat. In plaats van voorlichting is een campagne noodzakelijk waarin het stoken van hout wordt ontmoedigd.
  Noordhollands Dagblad
  16 reacties :

  Anoniem zei

  "Er sterven meer mensen aan luchtvervuiling dan door het verkeer."

  Hoeveel mensen sterven aan bespoten voedsel en hoeveel mensen sterven er aan landbouwgif dat tijdens het spuiten vrij in de lucht rond dwarrelt?
  Hoeveel aan roken? Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Alles verbieden totdat Nederland onleefbaar is geworden omdat alles verboden moet worden.

  Anoniem zei

  Alsjp je landbouwgif en houtrook verbiedt blijft Nederland nog heel leefbaar. Sterker nog: het wordt daar leefbaarder door. Minder mensen worden ziek.

  Anoniem zei

  Omdat dit iets is waar de mensen zelf iets aan kunnen doen... Daarnaast is her NIET normaal dat 1 persoon de gezondheid verknalt van een aantsl huizenblokken omdat die droeftoeter toevallig het gezellig wil maken!

  Anoniem zei

  Ieder verhaal heeft 2 kanten en dat zal hier wel niet veel anders zijn. Er zijn mensen die overal last van hebben en er zijn wat toeschietelijker mensen. Het is leven en laten leven, maar zorg wel dat je medemens zo weinig mogelijk hinder ondervindt van je hobby.
  Zorgwekkend is wel dat stoken op gas zo langzamerhand onbetaalbaar dreigt te worden. Als we de plannen van Rutte moeten geloven dan raakt iedereen aan de warmtepomp(vloerverwarming in je betonnen vloer, warmtepomp, zonnepanelen, warmwaterboiler, elektrisch fornuis),dus veel mensen worden wel genoodzaakt hout te stoken.

  Sam Kooy zei

  Bijna niemand klaagt omreden dat men zelf hout stookt. Maar, veelal eveneens tijdens stil weer én mist. Voorts wil men geen heibel met de buren of zelfs hele buurten. Houtstokerij is en blijft - ook voor de stoker - ongezond !

  Unknown zei

  Houtrook is schadelijk voor het klimaat,gezondheid, milieu en natuur. De gezondheidsimpact is groter dan de impact op het klimaat, voor iedereen, ook voor de stoker zelf. Beroertes, kanker, longziekten, diabetes....

  R. Snoek zei

  Hout stoken vervuilt de lucht, mensen worden daar ziek van. Dat er zo veel klachten zijn over hout stook heeft echter een andere oorzaak. Er zijn helaas veel stokers die door ondeskundigheid of desinteresse sterke stank, rook en roetoverlast veroorzaken. Hierdoor is voor anderen de eigen woning niet meer vrij te gebruiken. Dit gaat zo ver dat mensen soms gedwongen zijn te verhuizen. Wanneer je iemand kent die in zo een situatie zit ben je onherroepelijk tegen houtstook. En de mensen die menen dat we gedwongen worden hout te stoken omdat we van het gas af gaan moeten zich goed voor laten lichten.

  Cumulus zei

  Een houtkachel is de kampioen vervuiler in je woonomgeving, laat staan dat er vele actief zijn in je buurt. Veel stokers wijzen hun vinger naar verkeer, scheepvaart, industrie en luchtvaart en proberen hiermee hun eigen bijdrage aan de lokale luchtvervuiling te verdoezelen. Ik meet zelf al 3 jaar fijnstof PM2.5 en PM10 rondom mijn huis en ik kan je garanderen dat houtstook de belangrijkste bron is van fijnstof. Naast fijnstof is een houtkachel ook een bron van vele andere zeer schadelijke stoffen zoals benzeen, dioxinen, formaldehyde, PAK's en VOC's. Ook als je "goed stookt" komen er nog steeds veel meer schadelijke stoffen vrij dan je denkt.

  Anoniem zei

  Er zijn zoveel meer klachten omdat zoveel meer mensen hout stoken als voornaamste verwarmingsbron. En dat terwijl we steeds dichter op elkaar wonen. Mensen kiezen wat voor henzelf het goedkoopst is en denken niet aan de gezondheid van buren en van henzelf. Wat dat laatste betreft is er een duidelijke overeenkomst met de tabaksrookverslaving

  Anoniem zei

  Houtstook vernietigt langzaamaan de gezondheid van heel veel mensen. Schade komt vaak pas na lange tijd aan het licht.
  Houtstook is sluipmoordenaar.

  Anoniem zei

  Twee kanten. Stoker profiteert. Gratis of goedkope brandstof. Lagere kosten voor energie, btw en energiebelasting. Dit moet door anderen worden opgebracht die ook nog eens met hun gezondheid een prijs betalen. Gedupeerde dus dubbel de klos.

  Anoniem zei

  Wordt hoog tijd dat mensen gaan begrijpen welke gezondheidsrisicos er zijn bij het stoken van hout.
  De stoker beseft niet wat zijn houtkachel binnenshuis voor vervuilend effect heeft. Fijntof en giftige stoffen dringen tot diep in de longen en komen in de bloedbaan en organen terecht. Wordt hij ziek, eigen schuld dikke bult.
  De buurtbewoners in omgeving van stoker worden gedwongen om vuile rook en gifstoffen in te ademen. Zij hebben GEEN keuze. Dus stoker is een soort van moordenaar van zijn omgeving.

  Anoniem zei

  Laatste anoniem, teveel giftige rook ingeademd waardoor het normaal functioneren van de hersenen is aangetast?

  Het allergrootste probleem in Nederland en wereldwijd is de overbevolking.
  Ook vanmorgen weer op het Belgische nieuws: we moeten anders gaan eten, leven enz. om de CO2 uitstoot te verminderen aldus een "klimaatprofessor". De CO2 uitstoot is niet het probleem, het is ook niet de toename van de autochtone bevolking(in Nederland), want die daalt. Wat is dan wel het probleem? Zou het te maken kunnen hebben met de vele gratis geld migranten die op onze kosten worden geïmporteerd en heel Europa overspoelen en als konijnen maar raak fokken, wat ook al het geval is in hun thuislanden?

  Unknown zei

  Anoniem zei- Dit is met zekerheid een stoker want die kan al geen bijzaken meer van hoofdzaken onderscheiden Jammers dat zulke stakkers van overheid en justitie volop de gelegenheid krijgen om het leven van anderen te verzieken met hun gestook En ja hoor het is helemaal duidelijk stokers passen inderdaad in het plaatje bevolkingsreductie van autochtoon en allochtoon. Maar ze zijn te stom om te beseffen dat als ze de buurt hebben uitgeroeid ze zelf aan de buurt zijn .Misschien nog wel eerder want de fijnstofwaarden in hun huizen zijn gigantisch.Helaas komt 75% daarvan ook terecht in de huizen van de buren .De grote schuldige is hierin de overheid met hun van gas los praatjes maar die wegkijkt, negeert en als de voorlichting over de gevaren van houtrook iets meer succes dreigt te krijgen overgaat op afpoeieren en intimidatie In een land waar milieucriminelen meeschrijven aan milieuwetten(Beerput Nederland) valt dit te verwachten. Ik zou stokers aanraden op tijd toch maar naar schonere methoden uit te kijken want de stemming tegen buurtvervuilers neemt een ongezellige wending .En dat hebben ze toch echt aan zichzelf te danken .En aan de overheid die zo leuk subsidietjes uitdeelt om je daarna weer op andere kosten te jagen De kachelhandel komt nu bv met die in hun ogen schonere maar in de praktijk nog vuilere pellet en eco kachels(net als sjoemelauto's) Die mogen straks ook niet meer en dan ..mensen denk toch na over de gevolgen en handel niet zo kortzichtig en alleen op korte termijn

  Dekker zei

  Ieder huishouden aan de warmtepomp, we kunnen er dan voor 100% zeker van zijn dat er dan een flink aantal energiecentrales bijgebouwd moeten worden om alleen al aan de energievraag van de warmtepompen te kunnen voldoen. Iedereen(die het kan betalen) aan de elektrische auto en het elektriciteitsnet kan ook vervangen worden.
  De overheid moet eens duidelijk worden en niet met idiote verhalen over het afsluiten van gas aankomen, want dat is de eerstkomende tientallen jaren onmogelijk.

  Van Alphen zei

  Chiene Vos,ik ben het volkomen met u eens, we moeten eens stoppen met al die gezondheidsproblemen veroorzakende ellende.

  Stoppen met vliegen, autorijden, zeevrachtvaart, binnen vrachtvaart, vracht per spoor, teveel eten, stoppen met seks(zware inspanningen verhogen CO2 uitstoot) geboortestop invoeren(mensen eten veel vlees, de dieren stoten ontzettende hoeveelheden methaan en CO2 uit, evenals de mens, stoppen met fietsen(fijnstof van banden en de milieuvervuilende productie), windmolens en zonnepanelen(ontzettend vervuilend productieproces) importstop van migranten(te weinig ruimte) en zeker niet te vergeten het vergiftigen van mens en dier door de boeren met hun "gewasbestrijdingsmiddelen", kortom stoppen met alles wat nadelig is voor onze gezondheid en het milieu.
  Kritisch zijn is prima maar overdrijven is ook een vak.

  Trouwens, is er al onderzoek gedaan naar de gevolgen van het gebruik van de warmtepomp en het onttrekken van warmte aan de aarde? Ik kan me zo voorstellen dat als 7 miljoen huishoudens in Nederland hun warmte aan de aarde onttrekken er ook negatieve gevolgen op lange termijn zullen zijn? Al eens over nagedacht Chiene Vos?
  Al eens nagedacht over het natuurverschijnsel vulkaanuitbarsting(vervuilender dan alle mensen op aarde veroorzaken) en over het Sahara stof wat hier jaarlijks neerdwarrelt, of de landbouw of bollengrond waarvan het fijnstof vermengd met landbouw/bollengif in grote hoeveelheden van het land waait, rechtstreeks onze longen in.

  Kritisch zijn is prima maar ageer dan tegen alles en pik niet stopzinnig 1 onderdeel uit de reeks van nadelige gevolgen voor mens en dier.

  Een reactie posten