Belgen aan de haal met concurrent Pallas

Datum:
 • zaterdag 20 oktober 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Amsterdam - België gaat aan de haal met de productiemethode die door chipmachinemaker ASML is bedacht om zonder kernafval medische isotopen te maken.
  Roel an Leeuwen 20-10-2018

  Een combinatie met de nieuwe Pallas-reactor in Petten wordt hiermee uitgesloten.

  Het Lighthouse project waarmee het belangrijkste medische isotoop Molybdeen 99 moet kunnen worden geproduceerd, kreeg enkele jaren geleden nog de status van Nationaal Icoon.

  Een woordvoerster van ASML uit Veldhoven laat echter weten dat het de afgelopen jaren in Nederland niet is gelukt om een grote investeerder te vinden. ,,We hebben het echt geprobeerd. We hebben met veel partijen gesproken, maar toen kwam IRE en die pakte wel door." IRE, een van's werelds belangrijkste producenten van medische isotopen, investeert ruim honderd miljoen euro in nieuwe productielijnen die gaan werken met de techniek van ASML.

  Het Belgische bedrijf krijgt van de Belgische overheid een subsidie van 52 miljoen euro om de plannen uit te werken. ln 2023 verwacht IRE de medische isotopen te kunnen leveren.

   De woordvoerster van ASML benadrukt dat het bedrijf zelf geen medische isotopen gaat leveren, maar dat een team de ontwikkelaars van IRE helpt een productielijn op te zetten.

   Nieuwe reactor 

   De investering van de Belgische overheid staat niet op zichzelf. Ze investeert ook fors in een nieuwe grote reactor waarin vanaf 2024 isotopen moeten worden geproduceerd.

  Volop concurrentie dus voor de nieuwe Pallas Reactor die in Petten wordt gebouwd. Al lijken ze daar bij de Stichting die de komst van de reactor voorbereidt niet nerveus van te worden.

   ,,De verwachting is dat de marktvraag naar medische isotopen wereldwijd zal toenemen",  zegt een woordvoerster. "Bovendien zal binnen vijftien jaar circa 75 procent van de reactoren in de wereld vervangen  moeten worden. Pallas kan de leegte die ontstaat straks niet alleen opvangen. Het belangrijkste is dat er in de toekomst voldoende medische isotopen beschikbaar zijn.

  Combinatie 

  Een combinatie tussen Pallas en Lighthouse in Petten, waardoor Nederland de vooraanstaande positie in de productie van medische isotopen zou versterken,  komt er in ieder geval niet.

  De woordvoerster van Pallas erkent dat de combinatie van Pallas en  Lighthouse een logische had kunnen zijn. Pallas richt zich immers naast de productie van Molybdeen 99 dat wordt gebruikt het stellen van diagnoses ook op de productie van therapeutisch isotopen.

  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten