’Ontruiming Scholte Museum was mogelijk onrechtmatig’

Datum:
 • donderdag 13 september 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Den Helder - Kunstenaar Rob Scholte heeft van de rechtbank gelijk gekregen: er was geen sprake van een bruikleenovereenkomst, maar van een huurovereenkomst met de gemeente Den Helder.
  Delano Weltevreden 13-9-2018
  De rechtbank heeft de zaak nu verwezen naar de kantonrechter aan wie geschillen over huurovereenkomsten moeten worden voorgelegd.
  Scholte en zijn advocaat Benno Friedberg hebben altijd gezegd dat er sprake was van een huurovereenkomst. De rechtbank geeft hen nu gelijk.
  Friedberg is zeer ingenomen met de uitspraak: ,,Dit is een vernietigend oordeel. Het veegt alle argumenten van de gemeente met betrekking tot bruikleen van tafel. De gemeente krijgt het in deze uitspraak behoorlijk om de oren. Als deze zaak door de kantonrechter is beoordeeld kan de conclusie dus zijn dat er sprake was van een onrechtmatige ontruiming. Er is niets overgebleven van het verhaal dat de gemeente iedereen heeft voorgehouden en de juridische stellingen die op bruikleen waren gebaseerd.’’
  De rechter zegt dat het niet uitmaakt of de gemeente aanvankelijk de bedoeling had om een bruikleenovereenkomsten met Scholte te sluiten. Omdat het gemeentebestuur in de loop der tijd ’stuk voor stuk serieuze en substantiële inspanningen’ van de kunstenaar verlangde was er uiteindelijk sprake van huurovereenkomsten. Daarom hoort de zaak te worden voorgelegd aan de kantonrechter.
  De rechtbank wijst erop dat in een van de overeenkomsten met Scholte expliciet staat dat eventuele geschillen moeten worden voorgelegd aan de kantonrechter. Eventuele onduidelijkheden en tegenstrijdigheden in de overeenkomsten komen wat de rechtbank betreft volledig voor rekening van de gemeente. De overeenkomsten zijn namelijk door het stadhuis opgesteld. Van de gemeente mag volgens de rechtbank woren verwacht dat die de juridische deskundigheid in huis heeft om deugdelijke juridische teksten te vervaardigen.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten