Wieringerwaarder eist aanpak houtkachels

Datum:
 • woensdag 29 augustus 2018
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Hollands Kroon - Wieringerwaard - De Raad van State moet uitspreken dat houtkachels schadelijk zijn voor de gezondheid en normen afdwingen bij gemeenten.
  Adrie van der Wel 29-8-2018

  De advocaat van een inwoner van Wieringerwaard kwam afgelopen week met die eis tijdens een zitting bij de Raad in Den Haag.

  De bewoner van de Paludanusweg klaagt al lange tijd over de rook die afkomstig zou zijn van de houtkachel van achterburen aan de Noordzijperweg.

  "Ik heb totaal geen woongenot meer door de houtkachel", zegt de bezwaarmaker. "Stank en fijnstof van houtkachels zijn veel erger dan men denkt. En de gemeente zegt dan nog dat er geen vuiligheid uit de schoorsteen van de buren komt. Ik wil geen longkanker."

  De gemeente Hollands Kroon heeft tot woede van de bezwaarmaker geweigerd om in te grijpen. Volgens een woordvoerster van de gemeente is er zeker 10 keer gecontroleerd. Maar de controleurs hebben letterlijk niets geroken wat niet door de beugel kan.

   De bezwaarmaker en zijn advocaat zeggen dat die controles niets voorstelden. De gemeente verschuilt zich volgens hen achter het ontbreken van landelijke normen voor rookoverlast van houtkachels. Nu moeten overheden met controles constateren of er sprake is van overlast die wel of niet aanvaardbaar is. Die landelijke normen zouden er wat hen betreft al lang moeten zijn. Hun adviseur stelt dat er inmiddels een stapel onderzoeken ligt waaruit blijkt dat rookgas van houtkachels schadelijk is voor de gezondheid. Maar die onderzoeken hebben nog niet geleid tot landelijke normen om de overlast te beperken.

  Volgens de raadsman van de buren moet de bezwaarmaker op een ander adres in Den Haag zijn: de Tweede Kamer. Daar worden regels gemaakt. De Raad van State kan aIleen maar beoordelen of de regels goed zijn toegepast.

  Maar de voorzitter van de Raad gaf een draai aan de zaak. De gemeente heeft bij de woning van de bezwaarmaker geen metingen gedaan naar stankoverlast en fijnstof. Dat is wel vrij eenvoudig te doen en dat geeft meer inzicht in de overlast. Mogelijk krijgt de gemeente alsnog opdracht om te gaan meten. De Raad doet over zes weken uitspraak.


  CTR Hollands Kroon.nl  5 reacties :

  Anoniem zei

  Zou verhuizen geen optie zijn? Er zijn mensen die werkelijk overal last van hebben en er over zeuren.
  Hoe moet het dan met de pellets(houtkorrels) stokende energiecentrales, toch maar sluiten, dus ook geen elektrische apparaten meer gebruiken ? Gaat de man ook daar tegen zeuren?
  We leven in een veel te dicht bevolkt land en met de aanvoer van honderdduizenden nieuwe landgenoten wordt het nog veel erger. veel

  Anoniem zei

  Als je het kostenplaatje bekijk is het handiger om te denken in oplossingen om de fijnstof te harmoniseren. Op Wieringen staat gedurende +- een half jaar een grote harmonizer: https://www.crystalsound-energyproducts.com/de-harmonizer . Laat de gemeente de klagers maar een oplossing cadeau doen, en is ook nog goed voor de hele woonomgeving.

  Anoniem zei

  ja anoniem, juist omdat we in een te dicht bevolkt land wonen moet houtstook verboden worden, in plaats van kritiek op overlastgevers als zeuren af te doen.

  Anoniem zei

  Alle apparaten met verbrandingsmotoren incl de energie centrales afschaffen en als het aan Groen Links en Rutte ligt ook de kerncentrales. Waar alle stroom vandaan moet komen weet alleen niemand of moet de 5% duurzame energie de stroomproductie gaan opvangen? Hoe meer mensen we importeren hoe meer centrales er nodig zijn om de stroom te produceren die onze medeburgers ook nodig hebben, ze blijven immers niet op een houtvuurtje koken, dus anoniem 3 je hebt oorzaak en gevolg. Iets verbieden is de gemakkelijkste weg en zet aan tot verzet en dat zit er toch wel aan te komen in de EU, dus ook in ons kikkerlandje.

  h.oldeboom zei

  Zo moeilijk is het niet een norm voor houtkachels voor redelijk dicht bevolkte stedelijk gebieden in te voeren. Grote steden in Duitsland als München, Stuttgart en Frankfurt hebben die al jaren. Even een kopietje van de norm op laten opsturen naar HK en klaar is Kees; dienstreisjes voor ambtenaren zijn daarmee overbodig geworden. Gaat de mensen wel veel geld kosten want veel kachels zullen vervangen moeten worden waardoor de middenstand zich gnuivend in de handen kan wrijven.
  Overigens, als je droog ongeverfd hout stookt en goed stookt omdat stoken een kunst is en een vuur niet mag smeulen, ruik je dat wel maar je gaat niet meteen dood - in Oostenrijk wordt in dorpen nagenoeg uitsluitend hout gestookt en bovendien heeft elke technische maatregel/norm/inrichting/apparaat wel ergens een nadeel als je maar lang genoeg zoekt. Wil men soms terug naar de oertijd waar de mensen doodgingen op 40 jarige leeftijd?

  Een reactie posten