'Vaart maken met plannen gasimport'

Datum:
 • donderdag 30 augustus 2018
 • in
 • Categorie:
 •  Amsterdam - Energiedeskundige Yergin maant Nederland tot spoed:

  Theo Besteman 30-8-2016

  Vaart maken met plannen gasimport


  Nederland moet zich snel verzekeren van toegang tot gasvoorraden nu de winning uit Groningen gaat stilvallen. Dit heeft tot nu toe geen prioriteit gehad, maar wordt voor de Nederlandse economie én Europa cruciaal.

  Dat stelt Daniel Yergin, de energie- specialist die wereldfaam verkreeg dankzij zijn onderzoeken naar de olie- en gasmarkt. Yergins boeken 'The Prize', bekroond met de Pulitzetprijs, en 'The Quest' gelden als leidraden voor de energiewereld. ,,Groningen is al tientallen jaren de ruggengraat van de gastoevoer van Europa. Nederland heeft het economisch heel goed gedaan, dankzij Groningen. Maar die dagen zijn voorbij", stelt de V-jarige Amerikaan. ,,Nu Nederland van exporteur een gasimporteur wordt, zal het hard moeten nadenken over de leveringszekerheid van gas."
  Yergins aanbevelingen, ingebed in onderzoeksbureau IHS, worden wereldwijd gebruikt door overheden en olie- en gasbedrijven. Die overheden en bedrijven staan, ook door het klimaatakkoord van Parijs van zoLS, voor miljardeninvesteringen in minder vervuilende energie.

  Ondanks de razendsnelle opkomst van wind- en zonne-energie en elektrische auto's, zal de vraag naar ruwe olie de komende twintig jaar niet dalen maar stijgen, rekent Yergin voor. ,,Het wereldwijde verbruik van ruwe olíe zal dit jaar toenemen tot honderd miljoen vaten per dag!, stelt hij. Eind vorig jaar was dat 92,6 miljoen vaten. De markt kan nog helemaal niet zonder ruwe olie, stelt hij. ,,Vooral
  de vervanging van olieproducten in het transport zal veel tijd en technologische verbetering vergen. Mensen vergeten vaak hoe groot de wereldwijde energiemarkt is."

  Noordhollands Dagblad  2 reacties :

  Anoniem zei

  Die halve Marokkaan van Groen Links, Jesse Klaver of hoe hij ook mag heten, weet het allemaal veel beter. Zijn volgelingen luisteren met open mond als hij weer wat te raaskallen heeft, de stumperds weten niet beter. Pas als het land helemaal naar de verdommenis is zullen ze uit hun adoratie wakker schrikken en zullen tot de conclusie komen dat "Klavertje vier" ze allemaal belazerd heeft.

  Anoniem zei

  Gas zat, importeren maar. Nu worden we doelbewust opgezadeld met een schuld van als het meevalt 80.000 euro per gezin door de energietransitie. Met dank aan VNO NCW die Nederland regeert, en de massa van de Nederlanders rechtstreeks naar armoede dirigeert om de elite en welgestelden nog rijker te maken. Tijd dat de vlam in pan slaat en het Nederlandse volk opstaat tegen dit tuig.

  Een reactie posten