Sanering tritium in duinen Petten minder succesvol dan verwacht

Datum:
  • woensdag 1 augustus 2018
  • in
  • Categorie: ,
  • Petten - De sanering van de vervuiling van de bodem met tritium rondom de Hoge Flux Reactor in Petten is minder goed geslaagd dan eerder was verwacht.
    Michiel Snik 31-7-2018
    Daarom is de oorspronkelijke norm stevig aangepast, waardoor kan worden gestopt met het schoonmaken van het grondwater, omdat nu aan de nieuwe eisen is voldaan.
    NRG, die eigenaar is van de reactor op het Onderzoeksterrein in Petten, liet de vorige week weten dat de sanering is geslaagd. In vijf jaar tijd werd 24.000 kuub grondwater gezuiverd, waarmee volgens NRG negentig procent van het tritium is verwijderd.
    Deze vervuiling was ontstaan door een lekkage van een transportleiding.
    Volgens NRG zijn op basis van de resultaten van de sanering zowel ANVS als het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot de conclusie gekomen dat zelfs bij de meest onwaarschijnlijke scenario’s de maximale dosis die je nu kunt oplopen nog ’onbeduidend zijn voor de gezondheid van de bevolking’.
    NRG ging er in 2014 vanuit dat de sanering tot gevolg zou hebben dat het grondwater buiten het eigen terrein onder de norm van 100 becquerel (bq) per liter zou komen.
    Bq is een meeteenheid voor radioactiviteit. De sanering viel tegen, zo blijkt nu. Daarom is de norm op verzoek van NRG tussentijds ook verhoogd naar 5000bq per liter. Daar kan NRG wel aan voldoen.
    Volgens NRG-woordvoerster Cora Blankendaal is deze informatie niet bewust achtergehouden. ,,Voor ons is dat feit minder relevant, wij bepalen de norm ook niet. Dat doen de RIVM en ANVS. Wij zijn nu echter op het punt dat de sanering kan worden afgebouwd en dat het veilig is. Dat is door onafhankelijke partijen vastgesteld. Wij willen hierover samen met de gemeente omwonenden gaan informeren. Daar volgt nog een uitnodiging voor.’’
    De tritiumlekkage is al in 2012 gestopt. De hogere concentratie die nu nog aanwezig is, is niet schadelijk zo benadrukt de ANVS.
    ,,Zelfs niet als dit water wordt gebruikt op een perceel waar groente wordt verbouwd. Die groente kun je dan zonder gevaar eten. En op een vlucht naar naar New York word je aan vier keer zoveel straling blootgesteld als dat je in het meest extreme geval zou binnen kunnen krijgen als gevolg van de tritium die nu nog in de grond zit bij Petten. Ook de laatste verontreiniging verwijderen is onmogelijk. Als dit wel zou worden geprobeerd met kostbare ingrepen zoals damwanden en pompen, dan zou dat wel grote schade voor de duinen betekenen’’, aldus nucleaire waakhond ANVS.In de buurt van de verontreiniging wordt overigens geen drinkwater gewonnen.
    Noordhollands Dagblad

    1 reacties :

    h.oldeboom zei

    Heeft iemand der wel eens over nagedacht nu de zonneactiviteit (zonnevlekken) in zonnecyclus 24 (idem cyclus 23) laag is , ons automatisch meer kosmische straling treft en wat de gevolgen daarvan zijn?
    Het probleem is dat door politiek 'schadelijk' gestelde doses voor diverse stoffen nagenoeg en praktisch op 0 te stellen, er geen mogelijkheden meer zijn om welke techniek/activiteit dan ook, levensvatbaar te houden. Voordeel voor de gluiperds die deze normering opgesteld hebben is dat je er later op terug kunt komen maar niet dan nadat extreem hoge en onzinnige kosten gemaakt zijn.

    Een reactie posten