Gemeentes Schagen en Hollans Kroon zoeken ’pareltjes’

Datum:
 • woensdag 22 augustus 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Schagen - Waar voelen inwoners van Schagen zich echt gelukkig?
  Marten Visser 22-8-2018

   Nou, bij de vlotbrug in ’t Zand bij voorbeeld. Of in het hertenkamp van Waarland. Bij de kerk van Eenigenburg.

  Het is maar een greep uit de locaties die bij de gemeente Schagen zijn aangedragen als ’Geluksplek’. Op de website heeft de gemeente een lijst gepubliceerd van maar liefst 77 plekken waarvan inwoners zeggen dat ze daar specifiek een geluksgevoel ervaren. De lijst komt voort uit het ’geluksbeleid’, dat ze in Schagen sinds enige tijd voeren. Kort gezegd komt het er op neer dat deze gemeente met haar beleid uiteindelijk als centraal doel heeft de inwoners gelukkig te maken. Onderdeel van dit beleid is een lint van geluksplekken door de hele gemeente.

  Openbaar

  Inwoners konden hun favoriete plekje insturen. Dat is op grote schaal gedaan, getuige de lijst van 77 plekken die de gemeente nu heeft gepubliceerd op de website. Het gaat dan om plekken die openbaar toegankelijk zijn, zodat iedereen ze kan bezoeken. De plekken liggen in de hele gemeente. Het gaat om kerkhoven, volkstuintjes, natuurgebieden, parken, maar ook de serre van de bibliotheek in Schagen is in de lijst opgenomen. En het tsunami-monument aan de Korte Belkmerweg bij ’t Zand.

  Verhaal

  De volgende stap is om bij zoveel mogelijk van deze plekken een bijzonder verhaal te vinden. Inwoners kunnen zo’n verhaal nog doorgeven. Bij plekken met bijzondere verhalen komt dan een bord te staan met de geschiedenis achter deze plek, zo belooft de gemeente. Uiteindelijk kan dan een lint ontstaan van geluksplekken, die inwoners kunnen bezoeken. 

  Ook in buurgemeente Hollands Kroon wordt werk gemaakt van de ’vergeten pareltjes’ in de eigen omgeving. Daar wordt nu gewerkt aan een ’interactieve kaart waar favoriete en verborgen plekken van inwoners op staan die een bezoek waard zijn’, aldus de gemeente. ’Te denken valt aan de mooie uitzichten bij De Wielen en Westerland en de oude kern van Kolhorn. Of, wellicht wat minder voor de hand liggend: het Kruiszwin in Anna Paulowna met weidse vergezichten of de kassen op Agriport A7’. De gemeente wil al die plekken bundelen en via internet verspreiden. ’Op deze manier krijgen inwoners de kans een beetje toerist te worden in onze prachtige omgeving en om onze eigen achtertuin verder te verkennen’’, zo stelt het gemeentebestuur van Hollands Kroon.

  Noordhollands Dagblad


  Lees ook:

  Hollands Kroon ontwikkelt interactieve kaart met verborgen plekken

  4 reacties :

  Anoniem zei

  Hebben de idioten op het gemeentehuis niets anders te doen?

  Anoniem zei

  Wie wordt de wethouder van Geluk in Hollands Kroon zoals in Schagen?

  (zie hier:http://www.stichting-jas.nl/2018/01/wij-bepalen-niet-wat-geluk-is-we-helpen.html)

  Dat moet Meskers wel worden......  Anoniem zei

  Er is vast wel een (corrupte)VVD'er te vinden die dat baantje van Geluks Wethouder graag zal willen hebben. Het zal een paar centen kosten maar dan hebben we ook weer wat, nog een nutteloze opvreter er bij.

  Anoniem zei

  Zo langzamerhand kan ik alleen nog maar de conclusie trekken dat gemeente besturen en ambtelijke apparaten bestaan uit mensen waarbij de verstandelijke vermogens ver onder die van de gemiddelde volwassenen liggen. Je kan best stellen dat het volstrekt overbodig geworden is om gemeente besturen en de daaraan gekoppelde ambtelijke uitvoeringsorganisaties voort te laten bestaan. Afschaffen en vanuit de samen-leving een volledig nieuw model ontwikkelen en toepassen. Zo kan het niet langer..... .

  Een reactie posten