Zwemverbod Lutjestrand wegens blauwalg

Datum:
 • donderdag 19 juli 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • WIERINGEN – De provincie Noord-Holland heeft een waarschuwing afgegeven voor het zwemmen bij het Lutjestrand, op Wieringen, vanwege de aanwezigheid van blauwalg.

  Door: hkredactie

  Door het aanhoudende warme weer en het uitblijven van regen is er een groot risico op blauwalg en botulisme in het oppervlaktewater. De provincie controleert daarom regelmatig op deze ziekmakers. Nu is door de provincie bij het Lutjestrand blauwalg geconstateerd en is er een negatief zwemadvies afgegeven.
  Hoe gevaarlijk is blauwalg?
  Blauwalgen zijn er altijd. Als het water opwarmt, tieren ze welig. Ze zijn zichtbaar in het water als groene en blauwe slierten of – als ze afsterven – als vieze blauwige drijflagen. Sommige blauwalgen kunnen giftige stoffen in het water achterlaten.
  Mensen kunnen er ziek van worden, voor honden kan dit dodelijk zijn. Het is niet met het blote oog te zien welke gevaarlijk zijn en welke niet. Meestal openbaren vergiftigingsverschijnselen zich na 12 uur: hoofdpijn, huiduitslag, maagkrampen, misselijkheid, diarree, koorts oog- en oorirritaties.
  Vooral kleine kinderen en honden zijn kwetsbaar, omdat zij (onbewust) sneller water binnenkrijgen of drinken.
  Hollands Kroon Actueel  1 reacties :

  P.v.d.Munnik zei

  Het hele Amstelmeer is onveilig wegens blauwalg, ook waar de kinderen in Van Ewijcksluis op en in de sluis spelen.

  Ik heb zowel Gemeente als RUD gewaarschuwd en gevraagd borden neer te zetten, als antwoord kreeg ik: "het is geen officieel zwemwater." Er wordt al tientallen jaren gezwommen door de jeugd uit Breezand en Van Ewijcksluis.
  Zo kom je als instantie overal mee weg als het fout gaat.

  Een reactie posten