Woonunits ontruimd na inval bollenbedrijf Moerbeek

Datum:
 • dinsdag 24 juli 2018
 • in
 • Categorie: ,
 • Hollands Kroon - ’Onmenselijk’ noemt Peter Wit van bloembollenbedrijf Wit Flowerbulbs in Moerbeek een inval van de Inspectie Sociale Zaken & Werkgelegenheid en gemeente Hollands Kroon.
  Ed Dekker 24-7-2018
  Wooncontainers voor buitenlandse werknemers zijn ontruimd en verzegeld. Ook een wooncomplex in aanbouw op het bedrijf mag voorlopig niet meer worden gebruikt.
  De inval was vorige week ’s nachts na een bedrijfsongeval. Diverse controles volgden. Daarbij is volgens Peter Wit ook een drone ingezet. Een deel van de arbeiders is elders ondergebracht. De werkzaamheden op het bedrijf worden vertraagd voortgezet. Bij Wit werken ruim honderd mensen.
  ,,Wij hadden een aantal woonunits naar binnen verplaatst. Met deze hitte scheelt het twintig graden. De gemeente keurde dat rigoureus af vanwege brandveiligheid. Moet je dan je mensen buiten gaar laten worden?”
  Peter Wit noemt de plek van units voor arbeidsmigranten als voorbeeld over welke zaken de Inspectie Sociale Zaken & Werkgelegenheid en gemeente Hollands Kroon vielen.
  De ondernemer had dinsdagmiddag eigenlijk helemaal geen tijd om te reageren op een persbericht van de gemeente. ,,Wij moeten alles op alles zetten om ons bedrijf door te laten draaien.”

  Zonder vergunning

  Volgens de gemeente huisvestte het bedrijf buitenlandse werknemers op plekken zonder vergunning. Ook de kwaliteit van de huisvesting zou niet voldoen aan de eisen. Zo verbleef er een groep arbeiders in een oude garage, aldus Hollands Kroon. Een aantal van hen zou minderjarig zijn.
  In andere units bivakkeerden te veel mensen. Bovendien, steldevde gemeente, waren units bouwkundig niet in orde. Eén woongebouw was nog in aanbouw, maar was al wel in gebruik.
  Het inspectieteam stuitte bij de inval in dit gebouw op 44 personen. De inval is vorige week uitgevoerd, in de nacht van dinsdag op woensdag.

  Paniek

  Wit: ,,Met zo’n twintig man stonden ze plotseling voor de deur. Het leek wel een razzia. Ik vond het onmenselijk. De werknemers werden zonder pardon van hun bed gelicht. De paniek was groot.”
  Wit Flowerbulbs zit op drie locaties in Moerbeek. Het bedrijf heeft net ruim honderd hectare tulpen geoogst. De bollen worden nu nagepeld en geteld. Vele handjes zijn nodig. In de zomer werken er zo’n honderd mensen. De meesten zijn buitenlanders.
  ,,We hebben ze hard nodig en zorgen goed voor ze. Aan de huisvesting zal officieel heus wel iets mankeren. Maar ik durf te stellen dat wij de kwaliteit van het onderdak voor onze mensen op orde hebben.”
  De gemeente en de inspectie zien dat anders. Diverse woonvertrekken zijn na hercontroles gesloten en verzegeld. Gemeentelijk woordvoerder Ben Bruin zegt: ,,We zijn met de eigenaar in overleg over noodzakelijke aanpassingen.”
  Hij ontkent dat de gemeente bij controles een drone heeft ingezet. ,,Die hebben wij niet eens.”
  Over het woongebouw in aanbouw stelt Peter Wit: ,,De vergunning kwam laat. Wij konden het gebruik niet langer uitstellen.”
  Sommige arbeidsmigranten zijn terug naar huis. Anderen hebben elders onderdak gevonden.

  Intensiever

  Volgens Bruin gaat de gemeente intensiever controleren op bedrijfshuisvesting.
  Een bedrijfsongeval anderhalve week geleden was de aanleiding voor de inval. Een 21-jarige arbeidsmigrant viel ’s nachts op het bedrijf door een dak. Hij ligt nog in coma.
  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten