Gasvelden Taqa bijna leeg

Datum:
 • woensdag 4 juli 2018
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Bergen - Laatste beetjes bij Bergen, Groet en Schermer uit bodem
  Matthie Bergman 4-7-2018

  De gasvelden van Taqa in Bergen aan Zee, Groet en de Schermer zijn in 2024 leeg. Tot die tijd wint het bedrijf nog mondjesmaat gas eruit en mede daarom moet de vóór 1972 verleende vergunning worden aangepast, aldus het ministerie van economische zaken in grote advertenties.

  Gas wordt al sinds 1972 in kleine beetjes uit de drie velden Bergen Rotliegend, Groet Rotliegend en Schermer Platten gewonnen. ,,We persen nu de laatste kubieke meters gas eruit, zodat die velden over zes jaar echt leeg zijn, in onze visie is dat heel snel", aldus een woordvoerster van Taqa. Onderdeel van de bijna vijftig jaar geleden verstrekte vergunning is een winningsplan, waarin staat hoeveel gas er uit die velden wordt gehaald. Dat plan moet nu worden geactualiseerd."om de winning op doelmatige en verantwoorde wijze uit te voeren.", zegt de woordvoerster. "Daarvoor moet wel weer het hele inspraaktraject worden gevolgd. Maar we winnen daar al jaren kleine beetjes gas. Het is dus niet zodat we iets nieuws doen." De gevolgen van de gaswinning in die velden wordt volgens Taqa continu in de gaten gehouden: ,,Gas wordt er sinds 1972 gewonnen. Het KNMI heeft alleen in 2001 een beving in het Bergenveld gemeten (2,7 op de schaal van Richter). Voor de andere twee velden is in de afgelopen decennia geen beving door het KNMI geregistreerd."

  Risicoanalyse

  Voor de nieuwe vergunning heeft TNO ook een zogenoemde seismische risicoanalyse gemaakt. De woordvoerster van Taqa: ,,De drie velden vallen volgens TNO in de lichtste categorie, dus met de minste kans op beving, met een kracht van o,5 op de schaal van Richter." Het ministerie publiceerde afgelopen weekadvertenties om te melden dat de vergunning moet worden aangepast en dat daarvoor het hele inspraaktraject moet worden doorlopen.

  Het ontwerp-instemmingsbesluit is daarom voor advies voorgelegd aan de betrokken decentrale overheden, zoals de provincie, de gemeenten Bergen en Alkmaar en het hoogheemraadschap.

  Ook burgers kunnen zienswijzen inbrengen. De plannen liggen ter inzage in de gemeentehuizen, op het ministerie in Den Haag en op www.nlog.nl/ opslag-en-winningsplannen- ter-inzage. Verder is er 11 juli van 17 tot 20 uur een inloopbijeenkomst in hotel Marijke aan de Dorpsstraat in Bergen.

  Uit het veld in Groet is tot nu 6,3 miljard kubiek meter gewonnen en Taqa verwacht van 2019 tot en met 2023 nog eens 88 miljoen m3, te halen. Die cijfers zijn voor Bergen respectievelijk 7,1 miljard m3, en 45 miljoen m3, en voor Schermer 0,9 miljard m3, en 14 miljoen m3.


  Noordhollands Dagblad
  2 reacties :

  Zorro zei

  Het NHD doet volop mee in de anti-gas hysterie. Vandaar de stroom berichten over lege gasvelden, aardbevingen en aflopende contracten. Logisch; zonder staatssubsidie overleeft deze krant niet en voor `wat hoort wat', al zou je de eigen lezers ervoor moeten bedriegen en bang maken. Zeg toch op dat leugenblad want je bent toch gek dat je betaalt voor leugens die uiteindelijk uitmonden in door de regering georganiseerde belastingverhogingen onder welk mom dan ook.

  Anoniem zei

  Helemaal mee eens Zorro zo wordt het spel gespeeld en wij draaien weer op voor deze belastingverhogingen. De belastingbetaler is dus weer eens de sigaar.

  Een reactie posten