Bevingen bij Castricum en Anna Paulowna blijven ook na onderzoek mysterie

Datum:
 • zaterdag 14 juli 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Het blijft gissen naar de oorzaak van zes aardbevingen eind 2013 voor de kust van Castricum en twee schokken op 23 juni 2015 in Anna Paulowna.
  Martijn Gijsbertsen 13-7-2018
  Tot die slotsom komt Staatstoezicht op de Mijnen, dat destijds voor een raadsel stond en daarom TNO opdracht gaf onderzoek naar de ’onbegrepen’ trillingen te doen.

  Schokken

  De bevingen bij Castricum hadden een kracht van tussen de 1,4 en 2,5 op de schaal van Richter; in Anna Paulowna hadden de schokken een sterkte van 1,5 en 2,3.
  TNO concludeert dat ’geen eenduidige aanleiding’ valt vast te stellen en noemt een ’samenloop van omstandigheden’ waarschijnlijk.

  Geheim

  Uit tot dusverre geheim gehouden rapporten - door deze krant opgevraagd en nu vrijgegeven - blijkt dat is gekeken naar onder meer natuurlijke oorzaken, een relatie met gaswinning (op zee en in Slootdorp) plus aardwarmteboringen.
  Waar het KNMI natuurlijke bevingen direct uitsloot, doet TNO dat niet.

  Spoelvloeistoffen

  Een van de scenario’s die TNO ook waarschijnlijk noemt, is het verlies van spoelvloeistoffen tijdens booractiviteiten voor gaswinning.
  Volgens TNO zou dat een ’trigger’ kunnen zijn geweest, waardoor ’kritische spanning op verzwakte aardbreuken’ is ontstaan.

  Expert

  Staatstoezicht op de Mijnen heeft een expert van de universiteit Leuven naar de TNO-bevindingen laten kijken. Die wijst een relatie met mijnbouw van de hand.
  Volgens de deskundige kunnen geen conclusies worden getrokken, omdat het seismologisch meetnetwerk ontoereikend is. Dat netwerk is bij Slootdorp onlangs uitgebreid.
  Noordhollands Dagblad


  0 reacties :

  Een reactie posten