Minder Schadelijke stoffen in water door bollentelers

Datum:
 • woensdag 27 juni 2018
 • in
 • Categorie: , ,
 • Amsterdam - Sloten in de buurt van bollenteeltbedrijven zijn een stuk schoner geworden. Bollenbedrijven namen afgelopen jaren maatregelen om te zorgen dat er minder middelen in het water terecht komen.
  27-6-2018

  De afgelopen twee jaar namen dertig bollenbedrijven in Noord-Holland en twaalf in de Bollenstreek maatregelen. Dit deden zij met behulp van adviesbureau CLM, brancheorganisatie Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur KAVB en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

  Na tests blijkt dat deze maatregelen succesvol zijn: in sloten bij deze bedrijven is zeventig procent minder schadelijke stoffen aangetroffen dan eerst. Volgens KAVB gaat het om middelen die bijvoorbeeld worden gebruikt om de bollen tegen schimmel te beschermen, zogenoemde gewasbeschermingsmiddelen. Deze zijn toegestaan om te gebruiken, maar mogen niet in het oppervlaktewater terechtkomen.

  Woordvoerder KAVB Peter Knippels: "De bollen worden behandeld door ze bijvoorbeeld in een bad te doen. Het kan voorkomen dat druppels van zo'n middel op de grond komen en door regen in de sloot belanden. Dat is niet de bedoeling."

  De bollenbedrijven namen gemiddeld drie maatregelen per bedrijf. Zo werd bijvoorbeeld absorptiemateriaal geplaatst, werden schuren vergroot en schaften bollentelers andere vrachtwagens aan, om het lekken van middelen te voorkomen. Volgens KAVB werken bollentelers graag mee om het water schoon te houden. "Ze zijn enthousiast."

  Noordhollands Dagblad

  Lees ook:

  Sloten straks vrij van vervuiling  23-1-2017

  Twijfel groeit over meten landbouwgif 17-2-2018

  Hoe giftig is bollenteelt? 5-11-2016

  4 reacties :

  Anoniem zei

  30 bollenbedrijven in Noord-Holland deden mee. Geen enkel bedrijf uit Anna Paulowna, het bollengebied van Nederland toch? Wellicht dat we van het waterschap eens een overzicht krijgen hoe het met de vervuiling met bestrijdingsmiddelen van het oppervlaktewater staat van het hele bollengebied.

  Anoniem zei

  Wie controleert buiten het Waterschap(vol met VVD'ers en CDA'ers) het gebruik van gif bij de (bollen)boeren?

  De RUD zou dat moeten doen maar zoals iedere overheidsinstelling zijn de ambtenaren lastig met hun gat van de stoel te krijgen, dus woorden er rapportjes opgesteld zonder dat de desbetreffende ambtenaar ter plekke is geweest. Dan is alles in orde toch? Dus ook voor de rechtbank.

  Anoniem zei

  En hoe zit het met de sloten bij de grond die de bollenboeren huren van veehouders?

  Anoniem zei

  We kunnen dus vaststellen dat het onderzoek niets zegt over de waterkwaliteit in de sloten van Hollands Kroon. Opgemerkt moet ook worden dat "een stuk schoner" niet hetzelfde is als "schoon".

  Een reactie posten